30 april 2021

Per 2023 energielabel C voor kantoor verplicht

Ben je als ondernemer eigenaar van een kantoorpand? Houd er dan rekening mee dat jouw kantoorpand vanaf 2023 verplicht minimaal energielabel C moet hebben. Dit betekent dat veel kantoren de komende jaren moeten investeren in energiezuinige maatregelen, bijvoorbeeld door middel van isolerende maatregelen.

Energielabel C houdt in dat je per jaar maximaal 225 kWh per m2 per jaar aan fossiele brandstoffen mag gebruiken.

Uitzonderingen

Op de verplichting om een energielabel van minimaal niveau C te hebben, bestaan de volgende uitzonderingen:

  • De gebruiksoppervlakte van het kantoor, exclusief nevenfuncties, is minder dan de helft van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw. Van een nevenfunctie is sprake als het kantoor bijvoorbeeld ook over een verkoopbalie beschikt.
  • De gebruiksoppervlakte van het kantoor inclusief nevenfuncties in het gebouw is minder dan 100 m2.
  • Het betreft monumenten; dit betreft rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten.
  • Het gaat om kantoorgebouwen die ten hoogste twee jaar worden gebruikt.
  • Het gaat om onteigende kantoorgebouwen of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet.
  • Het betreft kantoorgebouwen die geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen.
  • Het betreft kantoren waarbij de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan tien jaar.

Welk energielabel heeft jouw kantoor?

Heeft jouw kantoor al een energielabel, dan dien je energiebesparende maatregelen te treffen als het label D, E, F of G is. Heeft jouw kantoor energielabel A, B of C, dan voldoet jouw kantoor aan de normen. Je bent dan niet wettelijk verplicht verdergaande energiebesparende maatregelen te nemen. Weet je niet welk energielabel jouw kantoor heeft, ga dit dan na op www.ep-online.nl/ep-online.

GIS-viewer

Met de zogenaamde GIS-viewer kun je online bekijken of een kantoorgebouw al een energielabel bezit en welk label dit is.

Heeft jouw kantoor nog geen energielabel?

Win in dat geval advies in bij een energieadviseur. Denkt hij dat jouw pand energiezuinig is en in aanmerking komt voor een energielabel A, B of C, dan kan hij een labelberekening maken, registreren en afmelden.

Denkt hij dat jouw pand in aanmerking komt voor een energielabel D, E, F of G, dan zul je energiebesparende maatregelen moeten treffen. Ook hiervoor kun je bij een energieadviseur terecht. Hij kan op verzoek een inschatting maken van de benodigde maatregelen en de bijbehorende kosten om het kantoorpand van energielabel A, B of C te voorzien. Voor energiebesparende maatregelen bestaan diverse subsidies. Na uitvoering van de maatregelen kun je het energielabel aanvragen dat moet voldoen aan de wettelijke eisen.

Let op!

Een energielabel is tien jaar geldig. Vanaf 2021 bestaat er een nieuwe methode voor deze labels, maar ook energielabels van vóór 2021 blijven tien jaar geldig.

Maatwerkadvies

Voor energiebesparende maatregelen kun je gebruikmaken van een energieprestatieadvies (EPA). Dit is een maatwerkadvies dat inzicht geeft in bouwkundige en installatietechnische verbeteringen. Een EPA-maatwerkadvies moet worden opgesteld door een gecertificeerd adviseur. Een overzicht van maatwerkadviseurs vind je op de website van QBIS. Een EPA-maatwerkrapport bied je onder meer:

  • een helder overzicht van de huidige energieprestatie van een gebouw
  • inzicht in bouwkundige en installatietechnische verbetermaatregelen
  • inzicht in de kosten, baten en terugverdientijden van deze maatregelen
  • inzicht in de CO2-reductie door het uitvoeren van besparingsmaatregelen

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeringen in energiebesparende maatregelen kunnen in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Zo komt bijvoorbeeld ook een EPA-advies in aanmerking voor de EIA. Om voor de EIA in aanmerking te komen, moet jouw investering op de zogenaamde energielijst staan. In dat geval komt jouw investering in aanmerking voor de EIA, wat betekent dat je 45,5% van de investering als extra aftrek op de winst in mindering mag brengen.

Niet wachten met energiebesparende maatregelen

Uit cijfers blijkt dat de helft van alle kantoren nog geen energielabel heeft en dat 12% een energielabel heeft dat niet aan de normen voldoet. Het is dus van belang om meteen in actie te komen en na te gaan wat de energiestatus van jouw kantoor is. Is het energielabel namelijk onvoldoende, dan zul je vóór 2023 nog energiebesparende maatregelen moeten nemen. Omdat je niet de enige bent, verdient het aanbeveling hiermee niet te lang meer te wachten. Je loopt anders het risico dat jouw kantoor vanaf 2023 niet meer bruikbaar is.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Je kunt met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers jouw gebouw verduurzamen. Dat kan met een warmtepomp en een zonneboiler. Voor bedrijven is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Ook verplichte energiebesparing?

Verbruikt jouw bedrijf per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas, dan ben je ook verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht.

Er bestaat ook een informatieplicht energiebesparing. Dit betekent dat je moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt uitgevoerd.

Tot slot

Moet je investeringen maken om te voldoen aan energielabel C? Wij helpen je met jouw investeringsbeslissingen en brengen subsidies en fiscale regelingen in kaart, zodat je jouw kantoor tijdig en vooral financieel gunstig kunt verduurzamen. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Zorg voor juist energielabel voor jouw kantoorpand
Beschikt jouw kantoorpand al over een juist energielabel? Zorg dat je dit voor 1 januari 2023 hebt geregeld. Als je dit niet goed regelt dreigt sluiting voor je pand. Uit cijfers van RVO blijkt dat vele tienduizenden kantoorpanden nog niet beschikken over het juiste energielabel.
Lees verder
arrow right
WOZ-waarde bedrijfspand bepalen
De WOZ-waarde van je bedrijfspand geldt als grondslag voor fiscale afschrijving en de heffing van diverse belastingen. Het kan lonen om bezwaar te maken. Dat geldt voor zowel eigenaren als huurders van bedrijfspanden.
Lees verder
arrow right
Extra subsidie zonnepanelen en windturbines mkb-ondernemers
Heb jij een mkb-bedrijf en wek jij kleinschalig energie op met zonnepanelen en windturbines? In 2021 komt er € 40 miljoen extra subsidie beschikbaar door een uitbreiding van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Lees verder
arrow right
Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right
Salarisadministrateur
Heb jij al enige ervaring met salarisadministratie en ben je op zoek naar een afwisselende functie in een kleinschalige en gemoedelijke werkomgeving? Wij zijn op zoek naar een enthousiaste salarisadministrateur die zijn/haar eigen klantenportefeuille beheert. In deze rol ben jij het eerste aanspreekpunt voor je klanten en zorg je ervoor dat hun salarisadministratie tot in de puntjes is geregeld. Je komt terecht in een hecht team waarin je zelfstandig werkt en volop klantcontact hebt. De positie kan zowel in Heemstede als Zwaagdijk uitgevoerd worden.
Lees verder
arrow right
Marryelle Deen

Marryelle Deen

Accountant - belastingadviseur