14 juni 2021

Premieverlaging Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF)

De premie van het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) wordt verlaagd. Dit heeft het kabinet bekendgemaakt. De verlaging van de premie van het AWF is compensatie voor het schrappen van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK).

Schrappen BIK

Eerder maakte het kabinet bekend dat de BIK met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar geschrapt wordt. Dit vanwege het feit dat de Europese Commissie waarschijnlijk niet met de regeling akkoord zal gaan. De BIK was bedoeld om in de huidige coronatijd de investeringen aan te jagen.

Zelfde doelgroep

Met de verlaging van de AWf-premie zorgt het kabinet ervoor dat het voordeel van de BIK bij dezelfde doelgroep terecht komt, namelijk bedrijven met personeel in dienst. De BIK kon namelijk alleen met de loonheffingen verrekend worden.

Verlaging hoge en lage AWf-premie

Zowel de hoge als de lage AWf-premie worden verlaagd. De lage premie is met name van toepassing op werknemers met een vast contract. De hoge AWf-premie daalt van 7,7% naar 5,34%. De lage AWf-premie daalt van 2,7% naar 0,34%. Op deze manier blijft het wettelijke verschil tussen de hoge en lage premie van 5%-punt gehandhaafd.

Ingangsdatum 1 augustus

Het is de bedoeling dat de verlaging per 1 augustus van dit jaar ingaat. De verlaging moet namelijk nog op uitvoerbaarheid worden getoetst en wordt waarschijnlijk per 24 juni definitief.

Tot slot

Heb je vragen over de premieverlaging? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financiële planning
Met financiële planning breng je inzicht en overzicht in je financiële huishouden, zodat jij de dingen kan doen die je wilt! Een helicopterview op het hele plaatje.
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Jouw hart gaat sneller kloppen van samenstelwerkzaamheden en klantcontact, maar daar stop je niet: je kijkt verder dan het werk op je bureau. Je denkt bewust na over waarom we werken zoals we doen, ondersteunt je collega’s en je draagt actief bij aan het verbeteren van interne processen.
Lees verder
arrow right
Duo-interview Sustenso vs. DeVi-Stairlifts
In het duo-interview tussen Dennis Vroegindeweij van DeViStairlifts en Hans van der Weide van Sustenso hebben we het gehad over grip. En dat niet alleen. In dit duo-interview praten ze verder over het ontstaan van hun bedrijven en de verdere ontwikkeling. Al zijn de bedrijven compleet verschillend, toch zie je gelijk de herkenning als twee ondernemers aan het woord zijn.
Lees verder
arrow right
Leendert Eelman

Leendert Eelman

Salarisadviseur

Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
    Lees verder
    arrow right