21 december 2020

Corona: meer duidelijkheid steunmaatregelen door lockdown

Maandag 14 december heeft het kabinet de harde lockdown aangekondigd. Dit betekent dat alle niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten t/m in ieder geval 19 januari. Om de ondernemers tegemoet te komen zijn er een aantal extra financiële maatregelen opgezet. Ondertussen is hier meer duidelijkheid over. We zetten de belangrijkste op een rij.

Reiskostenvergoeding verlengd

Werknemers die thuiswerken vanwege corona, kunnen in ieder geval tot 1 februari 2021 een vaste onbelaste reiskostenvergoeding blijven ontvangen. Dit ondanks het feit dat de werknemer vanwege het thuiswerk geen reiskosten maakt. Deze regeling zou eigenlijk per 1 januari 2021 stoppen.

Let op!

Voorwaarde is ook nu dat de reiskostenvergoeding al vóór 13 maart 2020 was toegekend. Het kabinet bekijkt in januari hoe het na 1 februari 2021 met onbelaste reiskostenvergoedingen omgaat.

Omvang voorraadvergoeding

Winkeliers die door de lockdown verplicht gesloten zijn en hierdoor met een onverkoopbare voorraad zitten opgescheept, krijgen hiervoor compensatie. Voorwaarde is dat er een minimaal omzetverlies van 30% moet zijn. De minimale compensatie bedraagt 2,8% van het omzetverlies. De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 20.160.

De tegemoetkoming is onbelast voor de winstbelasting, komt bovenop de TVL en wordt vanaf half januari 2021 uitbetaald.

Uitstel aflossen Tozo-leningen

Ondernemers die in het kader van de Tozo een lening hebben afgesloten voor bedrijfskapitaal, hoeven die pas vanaf 1 juli 2021 af te lossen. Dit is zes maanden later dan oorspronkelijk gepland. In die zes maanden wordt ook geen rente opgebouwd. Daarnaast wordt de aflossingstermijn met een half jaar verlengd naar 3,5 jaar.

Tot slot

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over jouw onderneming en de coronacrisis. Heb je vragen over één van de bovenstaande steunmaatregelen? Wij doen er alles aan om jou bij te staan. Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk! Wil je meer weten over de corona steunmaatregelen? Kijk dan in ons coronadossier.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Corona update | oktober 2020
Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
    Lees verder
    arrow right
    Aandelenbelasting in familiebedrijven: vermogensaanwasbelasting
    Aandelen in familiebedrijven zullen binnenkort ook onderhevig zijn aan de vermogensaanwasbelasting. Voorheen was het voorstel om ze te belasten met de vermogenswinstbelasting. Er bestaat echter aanzienlijke twijfel over de haalbaarheid van het toekomstige box 3-stelsel, mogelijk zelfs in 2027.
    Lees verder
    arrow right
    Financieren met de overheid
    Met de helpende hand van de overheid heb je meer kans van slagen.
    Lees verder
    arrow right