Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

6 maart 2021

Tegemoetkoming loonkosten? Controleer voorlopige berekening 

Had je als werkgever in 2020 recht op het lage-inkomensvoordeel (LIV), het jeugd lage-inkomensvoordeel of het loonkostenvoordeel (LKV)? Dan heb je van het UWV een voorlopige berekening ontvangen. Zorg dat je de berekening nakijkt. Staan er fouten in? Wijzig deze uiterlijk 1 mei. 

LIV, jeugd-LIV en LKV

Bovengenoemde regelingen zijn een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die werknemers met een laag loon, jeugdigen met een laag loon en werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst hebben. In de berekening zie je voor welke werknemers je recht hebt op een tegemoetkoming en voor welk bedrag.

Aangifte onjuist?

De tegemoetkomingen worden gebaseerd op de aangiften loonheffingen. Zit hierin een fout, dan dien je jouw aangifte te corrigeren. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je minder tegemoetkoming krijgt dan waar je recht op hebt. Krijg je door een fout te veel aan tegemoetkoming, dan wordt dit later teruggevorderd. Daarbij kan een boete opgelegd worden en rente geheven.

Extra aandacht: doelgroepverklaring

Voor het LKV heb je een zogenaamde doelgroepverklaring nodig. Was jouw aanvraag op 31 januari 2021 nog in behandeling, dan staat dit LKV niet in de voorlopige berekening. Zodra de doelgroepverklaring LKV wordt toegekend, kun je dit nog tot uiterlijk 1 mei via een correctie doorgeven aan de Belastingdienst.

Extra aandacht: overgangsregeling

Kom je in aanmerking voor de overgangsregeling premiekorting oudere of arbeidsgehandicapte werknemer, dan dien je in jouw aangiften over 2020 aan te geven dat je het LKV aanvraagt voor jouw werknemer. Als je dit vergeten bent, is er geen LKV toegekend in de voorlopige berekening. Ook in dat geval dien je uiterlijk 1 mei een correctie naar de Belastingdienst te sturen.

Meer weten

Bij andere onjuistheden in de voorlopige berekening of als je deze naar jouw mening ten onrechte niet hebt ontvangen, dien je contact op te nemen met het UWV. Heb je vragen over de voorlopige berekening? Wij adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lonenspecial: Wet tegemoetkomingen loondomein

Lonenspecial: Wet tegemoetkomingen loondomein

13-01-2021

Ben jij al op de hoogte van het lage-inkomensvoordeel (LIV), het jeugd-lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV) en het loonkostenvoordeel (LKV)?
  Het lage-inkomensvoordeel (LIV) gaat omlaag

  Het lage-inkomensvoordeel (LIV) gaat omlaag

  16-11-2020

  De personeelssubsidie LIV wordt verlaagd van € 0,51 naar € 0,49 per verloond uur. Dit gaat in per 2021. Daarnaast gaat het huidige maximumbedrag van € 1000 per jaar naar € 960. Dit staat in de Derde nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2021 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  Salarisadministratie

  Salarisadministratie

  Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
  Ondernemingsrecht

  Ondernemingsrecht

  Een contract of een overeenkomst opstellen? Onze juristen ondersteunen je graag.
  Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)

  Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)

  De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!