2 maart 2021

TVL-regeling en onjuiste SBI-code

Kom je niet in aanmerking voor de TVL-regeling door een onjuiste SBI-code? De tegemoetkoming moest alsnog worden verstrekt aan drie ondernemers die niet aan de eisen inzake de SBI-code voldeden. De staatssecretaris van EZK heeft dit onder druk van de rechter besloten. Het is nog onduidelijk of ook andere ondernemers hiervan kunnen profiteren.

TVL

De TVL voorziet in een tegemoetkoming in de vaste lasten van ondernemers die door corona minstens 30% omzetverlies hebben geleden. De TVL werd tot 1 januari van dit jaar alleen verstrekt aan ondernemers die op basis van hun SBI-code tot de juiste branche behoorden.

Hoofd- of nevenactiviteit?

De SBI-code wordt door de Kamer van Koophandel verstrekt op basis van de hoofdactiviteit van een bedrijf. Sommige ondernemers claimden de tegemoetkoming ondanks dat ze niet de juiste SBI-code hadden. Ze voerden aan dat hun nevenactiviteiten inmiddels hun hoofdactiviteit vormden en dat ze met deze nevenactiviteiten wel tot de betreffende branche behoorden. Hun aanvragen werden echter afgewezen, waarna ze naar de rechter stapten.

Oordeel rechter

De rechter was van mening dat bij de bepaling van de hoofdactiviteit van een bedrijf niet automatisch mag worden uitgegaan van de gegevens van de Kamer van Koophandel als de ondernemer deze bestrijdt. De rechter besliste dat de staatssecretaris de afwijzing van de TVL daarom nader moest motiveren.

Alsnog TVL

Het ministerie besloot daarop de drie ondernemers die de zaak voor de rechter hadden gebracht, alsnog TVL te verstrekken. Het is niet duidelijk of het ministerie ook alle overige bedrijven die op basis van soortgelijke motieven bezwaar hebben aangetekend, tegemoet zal komen.

Tip!

Heb je voor jouw bedrijf TVL aangevraagd en is dit vanwege vergelijkbare argumenten afgewezen, ga dan in bezwaar bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Tot slot

Onze adviseurs ondersteunen je graag bij al je vragen rondom de coronacrisis. In ons coronadossier vind je meer informatie over de steunmaatregelen van de overheid. Neem gerust contact met ons op om jouw persoonlijke situatie voor te leggen.

Lees ook ons recente artikel "TVL: afwijking SBI-code mogelijk (Q4 2020)".

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Assistent accountant
Leergierig? Enthousiast? Wil jij een topstart van je carrière? Interesse in het digitaliseren van processen? Dat zijn de factoren die wij zoeken in een nieuwe collega Assistent-accountant.
Lees verder
arrow right
Nieuwe subsidie voor Waterstof in Mobiliteit (SWIM) beschikbaar voor aanvraag
Ondernemerssamenwerkingen kunnen nu de nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM) aanvragen. Deze regeling is bedoeld als alternatief voor investeringen in elektrische vrachtwagens en (bestel)bussen.
Lees verder
arrow right
Melanie Kolster

Melanie Kolster

Communicatiemedewerker

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Danny Saalmink

Danny Saalmink

Assistent-accountant

Update lonenspecial 2024: Varia arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht
Een varia van arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht vind je in dit nieuwsartikel. Onder andere over de verandering van maandloon naar wettelijk minimum uurloon, transitievergoeding en concurrentiebeding.
Lees verder
arrow right