Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

2 maart 2021

TVL-regeling en onjuiste SBI-code

Kom je niet in aanmerking voor de TVL-regeling door een onjuiste SBI-code? De tegemoetkoming moest alsnog worden verstrekt aan drie ondernemers die niet aan de eisen inzake de SBI-code voldeden. De staatssecretaris van EZK heeft dit onder druk van de rechter besloten. Het is nog onduidelijk of ook andere ondernemers hiervan kunnen profiteren.

TVL

De TVL voorziet in een tegemoetkoming in de vaste lasten van ondernemers die door corona minstens 30% omzetverlies hebben geleden. De TVL werd tot 1 januari van dit jaar alleen verstrekt aan ondernemers die op basis van hun SBI-code tot de juiste branche behoorden.

Hoofd- of nevenactiviteit?

De SBI-code wordt door de Kamer van Koophandel verstrekt op basis van de hoofdactiviteit van een bedrijf. Sommige ondernemers claimden de tegemoetkoming ondanks dat ze niet de juiste SBI-code hadden. Ze voerden aan dat hun nevenactiviteiten inmiddels hun hoofdactiviteit vormden en dat ze met deze nevenactiviteiten wel tot de betreffende branche behoorden. Hun aanvragen werden echter afgewezen, waarna ze naar de rechter stapten.

Oordeel rechter

De rechter was van mening dat bij de bepaling van de hoofdactiviteit van een bedrijf niet automatisch mag worden uitgegaan van de gegevens van de Kamer van Koophandel als de ondernemer deze bestrijdt. De rechter besliste dat de staatssecretaris de afwijzing van de TVL daarom nader moest motiveren.

Alsnog TVL

Het ministerie besloot daarop de drie ondernemers die de zaak voor de rechter hadden gebracht, alsnog TVL te verstrekken. Het is niet duidelijk of het ministerie ook alle overige bedrijven die op basis van soortgelijke motieven bezwaar hebben aangetekend, tegemoet zal komen.

Tip!

Heb je voor jouw bedrijf TVL aangevraagd en is dit vanwege vergelijkbare argumenten afgewezen, ga dan in bezwaar bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Tot slot

Onze adviseurs ondersteunen je graag bij al je vragen rondom de coronacrisis. In ons coronadossier vind je meer informatie over de steunmaatregelen van de overheid. Neem gerust contact met ons op om jouw persoonlijke situatie voor te leggen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Marleen de Graaf

Marleen de Graaf

Assistent-accountant

Debby Willemse

Debby Willemse

Salarisadviseur

Unit4

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Salarisadministratie

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Nadia Rood

Nadia Rood

Administratief medewerker