Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

31 mei 2022

Forse verhoging overdrachtsbelasting beleggings- en bedrijfspand

In 2023 gaan de kosten van overdrachtsbelasting voor beleggings- en bedrijfspanden fors omhoog. Dit werd bekendgemaakt in de Voorjaarsnota van het kabinet. 


Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting wordt geheven bij de overdracht van panden, dus meestal bij verkoop ervan. Voor beleggings- en bedrijfspanden, maar ook voor een tweede woning, zoals een vakantiewoning, bedraagt de overdrachtsbelasting nu 8%. Eerder was al bekendgemaakt dat het tarief volgend jaar zou stijgen naar 9%. Dit is nu gewijzigd in 10,1%. De aanschaf van een beleggings- of bedrijfspand of tweede woning wordt daardoor fors duurder.

Let op!

De overdrachtsbelasting komt voor rekening van de koper van een pand.

Overige tarieven ongewijzigd

De overdrachtsbelasting kent een tarief voor eigen woningen van 2% indien deze door de eigenaar zelf bewoond worden. Daarnaast bestaat er in deze gevallen een vrijstelling voor jongeren die minstens 18 jaar zijn maar nog geen 35 jaar zijn. Zij kunnen maar één keer van de vrijstelling van overdrachtsbelasting gebruik maken. Een en ander blijft ongewijzigd.

Beleggen in woningen aan banden

Met het voorstel het tarief van de overdrachtsbelasting te verhogen, wil het kabinet het beleggen in woningen verder aan banden leggen. Op deze manier hoopt het kabinet de forse stijging van de prijs van woningen af te kunnen remmen.

Goedkeuring parlement

De Voorjaarsnota waarin het voorstel staat, moet nog wel door het parlement worden goedgekeurd. De verhoging van het tarief is dus nog niet definitief.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting 2023

Eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting 2023

08-02-2022

Ben je voornemens om een huis aan te kopen? Voor kopers van 18 tot 35 jaar oud geldt een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting als zij een woning kopen van maximaal € 400.000. Vanaf 2023 bedraagt deze woningwaardegrens € 440.000.
In 2022 wijzigingen in belastingheffing eigen woning

In 2022 wijzigingen in belastingheffing eigen woning

21-10-2021

In 2022 vinden er een aantal wijzigingen plaats in de belastingheffing rondom de eigen woning. Dit is bekend gemaakt in het Belastingplan op Prinsjesdag.
Accountant

Accountant

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • AA/RA opleiding
Assistent-accountant

Assistent-accountant

  • Leeuwarden
  • 40 uur
  • HBO AC/BE
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.