Bestaat jouw topografisch perceel deels uit bouwland en deels uit grasland? Of neem je gestratificeerde monsters en is jouw perceel groter dan 20 ha? Dan heb je voor de fosfaatdifferentiatie meer grondmonsters nodig door nieuwe regels.
Vanaf 2021 geldt een nieuw protocol voor het bemonsteren van je percelen. Een aantal zaken waren lang onduidelijk. Onlangs is duidelijk geworden, dat het gebruik van de grond en de grootte van het perceel invloed heeft op het aantal grondmonsters dat je moet laten nemen.
De monsterdiepte voor grasland is in het nieuwe monsterprotocol 10 cm. Voor bouwland is dit 25 cm. Heb je grasland én bouwland binnen één topografisch perceel? Dan moet je nu afzonderlijke grondmonsters laten nemen. Is jouw perceel bijvoorbeeld 5 ha groot, waarvan 4 ha grasland en 1 ha bouwland? Dan heb je nu twee grondmonsters nodig. Voorheen voldeed één monster.
Voor gestratificeerde grondmonsters geldt, dat het oppervlakte per grondmonster nu maximaal 20 ha mag zijn. Heb je bijvoorbeeld een topografisch perceel van 30 ha? Dan moet je minimaal 2 gestratificeerde grondmonsters laten nemen.
Stel je hebt een perceel van 40 hectare, dat bestaat uit 30 ha bouwland en 10 ha grasland. En je wilt met de gestratificeerde methode uw perceel laten bemonsteren. Dan heb je tenminste drie grondmonsters nodig: twee voor bouwland (oppervlakte is groter dan 20 ha) en één voor het grasland.
Bovenstaande regels gelden op het moment van bemonsteren. Als je later van bouwland grasland maakt of omgekeerd, blijven jouw grondmonsters geldig.
Heb je geen geldige grondmonsters meer? Dan moet je, voor de fosfaatdifferentiatie, uiterlijk 15 mei de nieuwe analyses binnen hebben.
Laat je grondmonsters nemen? Neem de nieuwe regels in acht en zorg voor voldoende grondmonsters.
Lees ook de andere agro gerelateerde nieuwsartikelen: