29 augustus 2022

Agro: aanmelden nieuw GLB voor 31 januari

Het nieuwe GLB treedt in werking op 1 januari 2023. Wil je GLB-subsidies 2023 ontvangen? Meld dan jouw bedrijf uiterlijk 31 januari 2023 aan bij RVO. Dit geldt ook als je alleen de basispremie wilt ontvangen.

Stand van zaken GLB 2023-2027

Voor jouw bouwplan van 2023 is het van belang om rekening te houden met het nieuwe GLB. Echter, nog niet alle regels voor het GLB zijn bekend. De GLB-regels worden opgenomen in het Nationaal Strategisch Plan (NSP). Naar verwachting is het NSP in oktober definitief. Onlangs heeft RVO wel de procedure rondom het aanvragen van GLB-subsidies bekend gemaakt.

Vooraf aanmelden verplicht

Je meldt jouw bedrijf uiterlijk 31 januari 2023 aan bij RVO als je één of meer van de volgende subsidies wilt ontvangen:

  • Basispremie
  • Extra betaling voor de eerste 40 hectare
  • Toeslag Jonge landbouwers
  • Vergoeding vanuit de eco-regeling
  • Subsidie voor Zeldzame landbouwhuisdieren

Procedure van aanvraag tot uitbetaling

Je kunt een aanmelding indienen vanaf 1 december 2022 t/m 31 januari 2023. Bij deze aanmelding geef je het voorlopige bouwplan door. Ook moet je aangeven of en welke eco-activiteiten je van plan bent om uit te voeren.

Opgave indienen op 15 mei

Uiterlijk 15 mei 2023 moet je, zoals nu ook gebruikelijk, de Gecombineerde opgave indienen. Je geeft dan jouw definitieve bouwplan door. Daarnaast moet je (nogmaals) de eco-activiteiten doorgeven die je voor de eco-regeling wilt toepassen.

Definitieve aanvraag

In de periode van 15 oktober t/m 30 november 2023 kun je de GLB-subsidies definitief aanvragen. Onder voorwaarden mag je bij deze aanvraag afwijken van de opgave op 15 mei. Dit geldt met name voor de toegepaste eco-activiteiten.

Let op!

De ‘GLB-procedure’ is anders dan je gewend bent. Meld je tijdig aan om geen GLB-subsidies mis te lopen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Verenigingen en stichtingen 2025
Als bestuurder draag je verantwoordelijkheid voor jouw vereniging of stichting. Daarom is het belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Zo kun je tijdig anticiperen op veranderingen en hier optimaal van profiteren.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right