11 december 2023

Agro: Forse uitbreiding NV-gebieden

De ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) worden fors uitgebreid. Voor percelen in deze NV-gebieden wordt de derogatienorm versneld afgebouwd: 210 kg N/ha in 2024 en 190 kg N/ha in 2025.

Aanvullende regels

Derogatiebedrijven op klei- en veengronden in NV-gebieden zijn verplicht om na mais een vanggewas te telen. Ook gaan voor deze derogatiebedrijven aangescherpte graslandvernietigingsregels gelden.

Voor alle bedrijven in NV-gebieden wordt in 2024 de stikstofnorm voor alle gewassen verlaagd met 5% (voor percelen in bepaalde grondwater-beschermingsgebieden is dit 10%). Vanaf 2025 is de verlaging zelfs 20%.

Tip!

De nieuwe regels voor NV-gebieden zijn zeer recent bekend gemaakt. Houd de ontwikkelingen hiervan goed in de gaten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wat te doen eind 2023, begin 2024?
Traditioneel kun je tegen het einde van het jaar bepaalde zaken nog melden of moet je in het nieuwe jaar bepaalde activiteiten oppakken. Wat speelt, in het kader van de mestregelgeving, rondom de jaarwisseling?
Lees verder
arrow right
Agro: Opnieuw rekenen met ecoregeling 2024
De eco-regeling wordt op diverse onderdelen aangepast. Dit betekent dat je voor het jaar 2024 opnieuw moet nagaan of jij aan de instapeis kunt voldoen en in welke klasse jij terecht kunt komen.
Lees verder
arrow right
Willem Heeringa

Willem Heeringa

Assistent-accountant

Ard Groot

Ard Groot

Accountant

Benno Kooijman

Benno Kooijman

Assistent-accountant

Belastingadviseur
Ben jij er klaar voor om samen met ons te bouwen aan onze fiscale praktijk? Onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers en auditklanten van fiscaal advies te voorzien? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen? Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een allround Belastingadviseur (32-40 uur). Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right