11 december 2023

Agro: Combinatie met GLMC 7 - gewasrotatie

In het kader van de ‘GLB-conditionaliteit’ moet jij, als je geen vrijstelling hebt, voldoen aan GLMC-7 ‘gewasrotatie’. Bedrijven op zand/löss moeten tevens voldoen aan de rustgewas-eis uit de mestwet. Dit is ook een ‘GLMC 7-eis’.

Voorwaarden ‘Gewasrotatie’ GLMC 7

De hoofdregels voor GLMC 7 zijn:

  • Jaarlijks op minimaal 1/3 van jouw bouwland een ander gewas telen dan het voorgaande jaar. Soms is dit in te vullen met een vanggewas.
  • Eenmaal in de vier jaar op bouwland een andere hoofdteelt telen.
  • Zand/löss: de rustgewasverplichting (zie hierboven).

Vrijgestelde bedrijven

Veel bedrijven zijn vrijgesteld van GLMC 7. Veelal bedrijven met meer dan 75% grasland. Echter dit geldt alleen voor de eerste twee hoofdregels.

Verschil klei/veen en zand/löss

De uitwerking van GLMC 7 is afhankelijk van de grondsoort.

Bouwland op klei/veen

Heb je een bedrijf op klei/veen? Dan moet je voldoen aan de eerste twee hoofdregels (‘1/3e eis’ en ‘andere hoofdteelt’). Het telen van een rustgewas is niet verplicht.

Bouwland op zand/löss

Op zand/löss moet je aan alle hoofdregels voldoen. Zoals aangegeven kun je de rustgewaseis invullen met een vanggewas. Hierdoor zou continuteelt in combinatie met een vanggewas mogelijk zijn. Echter eenmaal in de vier jaar moet je daadwerkelijk een andere hoofdteelt telen. Als je als hoofdteelt een toegestaan rustgewas teelt, voldoe je aan beide regels.



Let op!

De invulling van gewasrotatie-eis voor de komende jaren, samen met jouw rustgewasverplichting, is vaak een hele puzzel.

Schakel zo nodig jouw adviseur in.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wat te doen eind 2023, begin 2024?
Traditioneel kun je tegen het einde van het jaar bepaalde zaken nog melden of moet je in het nieuwe jaar bepaalde activiteiten oppakken. Wat speelt, in het kader van de mestregelgeving, rondom de jaarwisseling?
Lees verder
arrow right
Agro: Wat zijn de mogelijkheden van GvO’s voor boeren?
Wanneer je groene stroom produceert, biedt het verkopen van de bijbehorende certificaten (GvO’s) op de energiemarkt een kans. Veel agrariërs zijn hier nog onbekend mee en daarom heeft LTO Ledenvoordeel het platform Energie van Boeren gelanceerd.
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
VOG aanvragen ook digitaal mogelijk
Binnenkort kunnen werkgevers voor hun personeel ook digitaal een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen. De implementatie van digitaal aanvragen zal geleidelijk plaatsvinden, en tegen uiterlijk 21 mei 2024 zal dit voor alle werkgevers mogelijk zijn.
Lees verder
arrow right
Sean Smook

Sean Smook

Assistent-accountant