11 december 2023

Agro: Planning uitbetaling GLB-subsidies 2023

Onlangs is bekend geworden dat circa 95% van de aanvragers een deel van de basispremie ontvangt in december 2023. De eco-premie kun je pas in het voorjaar van 2024 tegemoet zien. De bedragen zullen echter wel fors lager zijn dan eerder is aangekondigd.

Planning uitbetaling basispremie en eco-premie

De minister heeft aangegeven dat de meeste bedrijven in december een (groot) deel van de basispremie ontvangen. RVO keert het restantbedrag uit als de basispremie 2023 definitief is vastgesteld. Dit zal in het voorjaar van 2024 zijn.

Eco-premie in voorjaar 2024

RVO kan de eco-premie pas uitbetalen als vastgesteld is of jij aan de voorwaarden van de eco-regeling voldoet. Zoals bijvoorbeeld het behalen van voldoende punten voor de instapeis. Daarnaast moet bekend zijn of jij in de klasse ‘Brons’, ‘Zilver’ of ‘Goud’ terecht komt. Belangrijk is nog dat de exacte hoogte van de eco-premie per klasse definitief moet zijn. Door deze punten zal de uitbetaling van de eco-premie pas in het voorjaar 2024 starten. RVO keert geen voorschot op de eco-premie uit.

Lagere premies door meerdere aanvragen

Zowel de basis- als de eco-premie zal fors lager zijn dan vooraf is aangegeven. Dit komt enerzijds omdat meer subsidiabele hectares zijn opgegeven, en anderzijds omdat de deelname aan de ecoregeling hoger lijkt dan verwacht. Ook lijkt het erop dat méér bedrijven in de klasse ‘Goud’ terechtkomen. De hoogte van premies lijken wel tot 25% lager uit te komen.

Daling basispremie t/m 2027

Volgens het Nationaal Strategisch Plan (NSP) daalt de basispremie t/m 2027 met circa € 15 per hectare per jaar. Dit geldt zowel voor de eerste 40 ha als voor de basispremie voor het areaal boven de 40 ha. Deze verlaging komt doordat het GLB-budget voor de basispremie jaarlijks daalt. Naast deze daling kan de basispremie jaarlijks extra worden gekort door overschrijding van het jaarbudget. Dit is in het aanvraagjaar 2023 al het geval.


Let op!

Controleer jouw uitbetaling van jouw GLB-subsidies goed. Dit geldt zowel voor jouw uitbetaling in december als jouw latere uitbetalingen.

Ga na of jouw subsidiabele hectares correct zijn vastgesteld.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wat te doen eind 2023, begin 2024?
Traditioneel kun je tegen het einde van het jaar bepaalde zaken nog melden of moet je in het nieuwe jaar bepaalde activiteiten oppakken. Wat speelt, in het kader van de mestregelgeving, rondom de jaarwisseling?
Lees verder
arrow right
Agro: Wat zijn de mogelijkheden van GvO’s voor boeren?
Wanneer je groene stroom produceert, biedt het verkopen van de bijbehorende certificaten (GvO’s) op de energiemarkt een kans. Veel agrariërs zijn hier nog onbekend mee en daarom heeft LTO Ledenvoordeel het platform Energie van Boeren gelanceerd.
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
Duo-interview Sustenso vs. DeVi-Stairlifts
In het duo-interview tussen Dennis Vroegindeweij van DeViStairlifts en Hans van der Weide van Sustenso hebben we het gehad over grip. En dat niet alleen. In dit duo-interview praten ze verder over het ontstaan van hun bedrijven en de verdere ontwikkeling. Al zijn de bedrijven compleet verschillend, toch zie je gelijk de herkenning als twee ondernemers aan het woord zijn.
Lees verder
arrow right
Vrijstelling overdrachtsbelasting: taxatiewaarde of koopsom bepalend?
Wanneer je een huis koopt, moet je in principe over de aankoopprijs overdrachtsbelasting betalen. Er is echter een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor mensen tussen 18 en 35 jaar oud, onder bepaalde voorwaarden, die deze vrijstelling nog niet eerder hebben gebruikt.
Lees verder
arrow right