11 december 2023

Agro: Wat zijn de mogelijkheden van GvO’s voor boeren?

Wanneer je groene stroom produceert, biedt het verkopen van de bijbehorende certificaten (GvO’s) op de energiemarkt een kans. Veel agrariërs zijn hier nog onbekend mee en daarom heeft LTO Ledenvoordeel het platform Energie van Boeren gelanceerd.

Dirk Blijdorp, akkerbouwer in Luttelgeest, teelt aardappelen, graan, uien, suikerbieten, wortelen en sjalotten. ‘In 2006 hebben we de eerste zonnepanelen op ons dak laten leggen, 400 stuks. Na een jaar hebben we uitgebreid naar 4.000 panelen en nu is ons bedrijf volledig energieneutraal’, vertelt Blijdorp trots. ‘Toen ik laatst op een bijeenkomst was, stelde iemand een vraag over GvO’s en wat je ermee kon. Nou, daar was ik ook wel benieuwd naar.’ Op een regenachtige dag dook Blijdorp achter zijn computer om het uit te zoeken. Zo belandde hij op het Energie van Boeren-platform, waar hij nu zijn groencertificaten laat verzilveren.

Duurzame stroom gegarandeerd

GvO’s zijn certificaten die de herkomst van groene energie certificeren. Ze worden uitgegeven door de officiële instantie CertiQ en zijn vrij verhandelbaar op de markt. Vaak belanden ze automatisch bij de energieleverancier, waar ze verloren gaan in de massa. Wil je ook geld voor jouw GvO’s? Laat Energie van Boeren ze dan namens jou verhandelen voor de beste prijs.


Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Planning uitbetaling GLB-subsidies 2023
Onlangs is bekend geworden dat circa 95% van de aanvragers een deel van de basispremie ontvangt in december 2023. De eco-premie kun je pas in het voorjaar van 2024 tegemoet zien. De bedragen zullen echter wel fors lager zijn dan eerder is aangekondigd.
Lees verder
arrow right
Agro: Wat te doen eind 2023, begin 2024?
Traditioneel kun je tegen het einde van het jaar bepaalde zaken nog melden of moet je in het nieuwe jaar bepaalde activiteiten oppakken. Wat speelt, in het kader van de mestregelgeving, rondom de jaarwisseling?
Lees verder
arrow right
Minder regeldruk voor mkb: nieuwe aanpak
Het kabinet zet zich in voor minder regeldruk voor het bedrijfsleven door de Bedrijfseffectentoets aan te scherpen, met een speciale focus op kleine ondernemingen.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Btw-tarief voor online leeromgevingen: 9% of 21%?
Voor het elektronisch leveren van digitale educatieve informatie geldt het btw-tarief van 9%. De vraag werd aan de Belastingdienst gesteld of dit tarief van toepassing is op alle toegang tot online leeromgevingen. De Belastingdienst antwoordde negatief en schetste drie situaties met betrekking tot online leeromgevingen. In twee van deze gevallen moet 21% btw worden berekend, terwijl in slechts één situatie het 9% btw-tarief van toepassing is.
Lees verder
arrow right
Tineke Zandbergen

Tineke Zandbergen

Assistent-accountant