11 december 2023

Agro: Geheel droge sloot: geen bufferstrook

Vanaf 2024 geldt langs een sloot die, onder normale omstandigheden, het gehele jaar droog is geen bufferstrook meer. De nieuwe kaartlaag met bufferstroken komt in februari 2024 in ‘Mijn percelen’.

Bufferstroken langs bepaalde type sloten

In tabel 1 staan de minimale breedtes van bufferstroken langs bepaalde type sloten. Soms geldt een afschaling in de breedte als de oppervlakte van de bufferstroken meer dan 4% is van het topografische perceel.

Tabel 1. Type sloot en bijbehorende breedte van de bufferstrook vanaf 2024

Type slootBreedte bufferstrook (m)Afschaling (m)
Droge sloot (jaarrond)n.v.t.n.v.t.
Droogvallende sloot11n.v.t.
Natte sloot233-> 1-> 0,5
Ecologisch kwetsbare waterloop5n.v.t.
KRW-waterlichaam55-> 3-> 13

1 Bevat, onder normale omstandigheden, geen water in periode 1 april t/m 1 oktober.

2 Bevat, onder normale omstandigheden, water in periode 1 april t/m 1 oktober.

3 Afschaling naar 1 meter alleen als sloot max. 10 meter breed is.

Wat mag wel/niet op bufferstroken

Op een bufferstrook mag je hetzelfde gewas telen als de hoofdteelt op het perceel. Behalve op het deel van de bufferstrook dat tevens een teeltvrije zone is. Je mag het gewas oogsten. Echter de bufferstrook mag je niet bemesten en hierop mag je geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

Combinatie met GLB-regeling

Zet je een bufferstrook in als ‘niet-productief areaal? Dan mag je het gewas niet oogsten. Verder mag je op een bufferstrook alle eco-activiteiten uitvoeren behalve ‘groene braak’, ‘precisiebemesting’, ‘precisiegewasbescherming’ en ‘fertigatie’.



Let op!

In 2024 moet je opnieuw kijken naar de invulling van jouw bufferstroken. Informeer bij ons naar alle regels.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wat te doen eind 2023, begin 2024?
Traditioneel kun je tegen het einde van het jaar bepaalde zaken nog melden of moet je in het nieuwe jaar bepaalde activiteiten oppakken. Wat speelt, in het kader van de mestregelgeving, rondom de jaarwisseling?
Lees verder
arrow right
Agro: Forse uitbreiding NV-gebieden
De ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) worden fors uitgebreid. Voor percelen in deze NV-gebieden wordt de derogatienorm versneld afgebouwd: 210 kg N/ha in 2024 en 190 kg N/ha in 2025.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Fiets van de zaak 2025
Het verstrekken van een fiets van de zaak aan je personeel of het hebben van een fiets van de zaak als dga kan fiscale voordelen bieden. Het bijtellingspercentage voor privégebruik bedraagt 7%. Wat zijn de verdere fiscale randvoorwaarden voor deze regeling, welk type fiets valt hieronder en hoe zit het met privégebruik?
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
HRM-workshops Schagen
Op donderdag 6 maart en dinsdag 11 maart organiseren wij de HRM-workshops. Tijdens deze sessies delen we de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht voor jouw bedrijf en bieden we een praktische training over verzuim. Je krijgt tools en kennis die je nodig hebt om verzuim tijdig te signaleren, te voorkomen en effectief te managen.
Lees verder
arrow right