11 december 2023

Agro: Geheel droge sloot: geen bufferstrook

Vanaf 2024 geldt langs een sloot die, onder normale omstandigheden, het gehele jaar droog is geen bufferstrook meer. De nieuwe kaartlaag met bufferstroken komt in februari 2024 in ‘Mijn percelen’.

Bufferstroken langs bepaalde type sloten

In tabel 1 staan de minimale breedtes van bufferstroken langs bepaalde type sloten. Soms geldt een afschaling in de breedte als de oppervlakte van de bufferstroken meer dan 4% is van het topografische perceel.

Tabel 1. Type sloot en bijbehorende breedte van de bufferstrook vanaf 2024

Type slootBreedte bufferstrook (m)Afschaling (m)
Droge sloot (jaarrond)n.v.t.n.v.t.
Droogvallende sloot11n.v.t.
Natte sloot233-> 1-> 0,5
Ecologisch kwetsbare waterloop5n.v.t.
KRW-waterlichaam55-> 3-> 13

1 Bevat, onder normale omstandigheden, geen water in periode 1 april t/m 1 oktober.

2 Bevat, onder normale omstandigheden, water in periode 1 april t/m 1 oktober.

3 Afschaling naar 1 meter alleen als sloot max. 10 meter breed is.

Wat mag wel/niet op bufferstroken

Op een bufferstrook mag je hetzelfde gewas telen als de hoofdteelt op het perceel. Behalve op het deel van de bufferstrook dat tevens een teeltvrije zone is. Je mag het gewas oogsten. Echter de bufferstrook mag je niet bemesten en hierop mag je geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

Combinatie met GLB-regeling

Zet je een bufferstrook in als ‘niet-productief areaal? Dan mag je het gewas niet oogsten. Verder mag je op een bufferstrook alle eco-activiteiten uitvoeren behalve ‘groene braak’, ‘precisiebemesting’, ‘precisiegewasbescherming’ en ‘fertigatie’.



Let op!

In 2024 moet je opnieuw kijken naar de invulling van jouw bufferstroken. Informeer bij ons naar alle regels.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wat te doen eind 2023, begin 2024?
Traditioneel kun je tegen het einde van het jaar bepaalde zaken nog melden of moet je in het nieuwe jaar bepaalde activiteiten oppakken. Wat speelt, in het kader van de mestregelgeving, rondom de jaarwisseling?
Lees verder
arrow right
Agro: Forse uitbreiding NV-gebieden
De ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) worden fors uitgebreid. Voor percelen in deze NV-gebieden wordt de derogatienorm versneld afgebouwd: 210 kg N/ha in 2024 en 190 kg N/ha in 2025.
Lees verder
arrow right
Coaching, leiderschap en teamontwikkeling
Een bedrijf begint vaak uit passie. Je weet waar je goed in bent, steekt er alles in en groeit. Maar op een bepaald moment is dat niet meer genoeg. Meer mensen, meer verantwoordelijkheden, meer druk. Je denkt terug aan de beginfase, toen alles overzichtelijker was. Herkenbaar? Geen zorgen. In deze fase verandert jouw rol. Management en leiderschap worden belangrijker. Alleen ben je daar zelden écht op voorbereid. Wij helpen je deze transitie goed te maken. Met maatwerk, praktische begeleiding en directe impact op jouw leiderschap en team.
Lees verder
arrow right
Aanscherping kennismigrantenregeling aangekondigd
Het kabinet wil de Nederlandse kenniseconomie versterken en tegelijkertijd de instroom van migranten beperken. Daarom wordt de kennismigrantenregeling aangescherpt, zodat deze beter aansluit op het talent dat het Nederlandse bedrijfsleven nodig heeft.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2025: pensioenen
De Wet toekomst pensioenen is per 1 juli 2023 ingegaan, maar er geldt wel een overgangsregime voor bestaande pensioenregelingen tot 2028.
Lees verder
arrow right
Casemanager verzuim
Help jij werkgevers en werknemers met verzuim en inzetbaarheid? Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter goed en heb je ervaring met verzuimbeleid? Werk je graag samen met verschillende specialisten om de inzetbaarheid van de werknemers van onze klanten te verbeteren? Dan is deze functie iets voor jou!
Lees verder
arrow right