11 december 2023

Agro: Rustgewas op zand en löss: eerst 1:4

Vanuit de mestwetgeving ben je verplicht om op zand- en lössgrond, in de periode 2023 t/m 2026, tenminste één keer een rustgewas te telen. Waarschijnlijk gaat vanaf 2027 een 1:3-teelt gelden.

Soms invulling met vanggewas mogelijk

Een ‘rustgewas’ moet op de lijst met toegestane gewassen staan. Een vanggewas na een hoofdteelt kan ook als ‘rustgewas’ gelden als het vanggewas niet wordt bemest en uiterlijk 31 augustus wordt ingezaaid. Dit vanggewas mag niet voor 1 februari worden vernietigd.

Vanaf 2027 waarschijnlijk 1:3-teelt

Het lijkt erop dat bedrijven op zand/löss vanaf 2027 vaker een rustgewas moeten telen. Deze regel is nog niet opgenomen in de mestwetgeving, maar wel in de GLB-regeling.

Eenmaal rustgewas in periode 2027-2029

In de GLB-regeling staat dat in de periode van 2027 t/m 2029 eenmaal een rustgewas geteeld moet worden (1:3-teelt). In tegenstelling tot eerdere berichtgeving gaat dit niet met terugwerkende kracht in vanaf 2025.


Let op!

Uiterlijk in 2026 moet je op jouw percelen bouwland op zand/löss een rustgewas telen. Echter begin hier eerder mee en ga na of jij hiervoor onbemeste vanggewassen kunt inzetten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wat te doen eind 2023, begin 2024?
Traditioneel kun je tegen het einde van het jaar bepaalde zaken nog melden of moet je in het nieuwe jaar bepaalde activiteiten oppakken. Wat speelt, in het kader van de mestregelgeving, rondom de jaarwisseling?
Lees verder
arrow right
Agro: Opnieuw rekenen met ecoregeling 2024
De eco-regeling wordt op diverse onderdelen aangepast. Dit betekent dat je voor het jaar 2024 opnieuw moet nagaan of jij aan de instapeis kunt voldoen en in welke klasse jij terecht kunt komen.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right