11 december 2023

Agro: Wat te doen eind 2023, begin 2024?

Traditioneel kun je tegen het einde van het jaar bepaalde zaken nog melden of moet je in het nieuwe jaar bepaalde activiteiten oppakken. Wat speelt, in het kader van de mestregelgeving, rondom de jaarwisseling?

Eind 2023: melden deelname aan bepaalde regelingen

Heb je als akkerbouwer dit jaar te veel dierlijke mest gebruikt? Dan kun je dit, onder voorwaarden, verrekenen in 2024. Je moet deze ‘fosfaatverrekening’ uiterlijk 31 december melden bij RVO.

Verhoogde norm bij gebruik organisch stofrijke mest

Op bouwland met de fosfaattoestand ‘hoog’ mag je, onder voorwaarden, 5 kg extra fosfaatruimte tellen. Voor biologische bedrijven geldt een extra fosfaatnorm van 10 kg/ha. Wil je deze extra norm toepassen? Meld dit dan uiterlijk 31 december bij RVO.

Uiterlijk 31 december doorgeven ‘mestverwerking’ en ‘dierrechten’

In het kader van jouw mestverwerkingsplicht kun je een VVO uiterlijk 31 december melden bij RVO. Dit geldt ook voor een eerder afgesloten DPO.

Overdracht dierrechten

Een overdracht van varkens- pluimvee- of fosfaatrechten moet ook uiterlijk 31 december gemeld zijn bij RVO. Dit geldt zowel voor verkoop als voor lease.

Begin 2024: meldingen en andere activiteiten

Voor begin 2024 zijn ook o.a. de volgende datums van belang:

  • 1 januari: bepalen mestvoorraad.
  • Vanaf 1 januari: Melden stikstofdifferentiatie en melden waterverdund mest uitrijden.
  • Direct na 31 januari: uitdraai BEX in eigen administratie opnemen.
  • Uiterlijk 31 januari (mogelijk 29 februari): indienen aanvullende gegevens.
  • Periode 1 t/m 29 februari: aanvragen derogatievergunning.
  • Vanaf 1 februari: melden ‘equivalente maatregel stikstof’.
  • Vanaf 16 februari: drijfmest uitrijden bij vroege teelten. Hiervoor moet u eerst het gewas opgeven in ‘Mijn percelen’.

Let op!

Meld de zaken indien nodig tijdig bij RVO.

Zorg ook dat je aan alle voorwaarden voldoet.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Wat zijn de mogelijkheden van GvO’s voor boeren?
Wanneer je groene stroom produceert, biedt het verkopen van de bijbehorende certificaten (GvO’s) op de energiemarkt een kans. Veel agrariërs zijn hier nog onbekend mee en daarom heeft LTO Ledenvoordeel het platform Energie van Boeren gelanceerd.
Lees verder
arrow right
Agro: Planning uitbetaling GLB-subsidies 2023
Onlangs is bekend geworden dat circa 95% van de aanvragers een deel van de basispremie ontvangt in december 2023. De eco-premie kun je pas in het voorjaar van 2024 tegemoet zien. De bedragen zullen echter wel fors lager zijn dan eerder is aangekondigd.
Lees verder
arrow right
Subsidie voor groepshulpen kinderopvang: aanvragen mogelijk vanaf 4 november
Kindercentra die geregistreerd zijn, kunnen vanaf 4 november 2024 subsidie aanvragen voor groepshulpen in de kinderopvang. Deze subsidie dekt een deel van de loonkosten, met een maximum van €10.056 per groepshulp per jaar.
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Stabiliseren/reorganiseren
Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.
Lees verder
arrow right