19 september 2024

Erfbelasting voor niet-erkend biologisch kind in strijd met EVRM

De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan over hoe de erfbelasting moet worden berekend voor een biologisch kind dat niet wettelijk erkend is. Wordt dit kind gezien als eigen kind met een hogere vrijstelling en lagere tarieven, of als een derde met een lagere vrijstelling en hogere tarieven?

De casus

Bij de geboorte van het kind waren de moeder en biologische vader niet met elkaar getrouwd. De biologische vader heeft het kind daarna niet wettelijk erkend. Erkenning van het kind heeft later wel plaatsgevonden door de huwelijkspartner van de moeder. Tussen de biologische vader en het kind bestond wel een family life, wat onder meer bleek uit een door een rechtbank vastgestelde omgangsregeling. De biologische vader had het kind in zijn testament als erfgenaam benoemd.

Bij overlijden van de biologische vader erfde het kind. Het kind wilde hierbij een beroep doen op de vrijstelling (in 2024 € 25.187) en de tarieven (in 2024 10% en 20%) van een eigen kind. De Belastingdienst paste de vrijstelling (in 2024 € 2.658) en tarieven (in 2024 30% en 40%) van een derde toe. Het kind procedeerde hierover tot aan de Hoge Raad.

Oordeel Hoge Raad: geen eigen kind

De Hoge Raad oordeelt dat door de erkenning de moeder en de huwelijkspartner van de moeder juridisch de ouders van het kind zijn. Het is op dit moment niet mogelijk om meer dan twee juridische ouders te hebben. Het kind is door de biologische vader niet erkend. Het kind kan wettelijk gezien dan ook geen beroep doen op de vrijstelling en tarieven in de erfbelasting van een eigen kind.

Oordeel Hoge Raad: wel strijd met discriminatieverbod EVRM

De Hoge Raad oordeelt echter ook dat er strijd is met het discriminatieverbod van artikel 14 EVRM in samenhang met artikel 8 EVRM. Het onderscheid dat bestaat tussen een biologisch kind dat binnen het huwelijk geboren wordt en een biologisch kind dat niet erkend is maar waarmee wel een family life heeft bestaan, is in strijd met dit discriminatieverbod.

Geen rechtsherstel

De Hoge Raad biedt vervolgens geen rechtsherstel, maar oordeelt dat het opheffen van dit discriminatieverbod vooralsnog aan de wetgever moet worden overgelaten. Het opheffen van dit verschil vraagt namelijk keuzes die buiten de taak van de rechter liggen.

Maatschappelijke ontwikkelingen

De Hoge Raad wijst daarbij op maatschappelijke ontwikkelingen rond meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap. Dit vraagt om verdergaande politieke keuzes over onder meer de familierechtelijke positie van buitenhuwelijkse kinderen.

Vervolg

Het kind uit deze casus krijgt geen gelijk. Hoewel de Hoge Raad meent dat strijd bestaat met het discriminatieverbod uit het EVRM, lost de Hoge Raad dit niet zelf op. De wetgever is nu aan zet, maar dat zal het kind uit de casus niet meer baten. Die betaalt erfbelasting met toepassing van de lagere vrijstelling en de hogere tarieven.

Tip!

Heeft u een vergelijkbare situatie? Overleg dan met een van onze adviseurs.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Huwelijkse voorwaarden of schenking?
Hoe zit het als echtgenoten een ongelijke verdeling van gemeenschappelijke goederen overeenkomen? Dan houden de huwelijkse voorwaarden geen schenking in. Bij uitzonderlijke gevallen, als de voorwaarden kunnen worden aangemerkt als wetsontduiking, kunnen huwelijkse voorwaarden als schenking wordt belast.
Lees verder
arrow right
Estate planning 2024
Met estate planning kijken we hoe we jouw opgebouwde vermogen fiscaal zo gunstig mogelijk kunnen overdragen aan je erfgenamen. Bijvoorbeeld door jouw kind een ruggensteuntje te geven voor studiekosten, de aankoop van een woning of bij het verlies van een baan. Of jouw kind te ondersteunen bij het verwezenlijken van een eigen bedrijf of het overnemen van het familiebedrijf. Met jouw financiële hulp zou dat mogelijk kunnen maken! Laat je inspireren door dit artikel.
Lees verder
arrow right
Is IACK mogelijk als ouders van woning wisselen, maar niet het kind?
Wanneer ouders besluiten uit elkaar te gaan, wordt de zorg voor de kinderen vaak geregeld via co-ouderschap. In bepaalde situaties hebben één of beide ouders onder bepaalde voorwaarden recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). De Belastingdienst heeft aangekondigd dat dit recht ook van toepassing is wanneer ouders afwisselend voor de kinderen zorgen vanuit dezelfde woning, ook wel bekend als bird nesting.
Lees verder
arrow right