Het is weer tijd om de Gecombineerde opgave bij de RVO in te dienen. Hiermee geef je jouw percelen op en kun je jouw bedrijfstoeslag en andere subsidies aanvragen en moet je diverse (mest)vragen beantwoorden. Het belang van een juiste en tijdige indiening is groot.
Om de Gecombineerde opgave (GO) in te kunnen dienen moet je, als bedrijf, inloggen met eHerkenning. Je kunt de GO ondertekenen met eHerkenning of een TAN-code.
De indieningsperiode voor de GO loopt t/m 15 mei. Echter omdat 15 mei op een zaterdag valt, start de kortingsperiode pas op dinsdag 18 mei.
Echter de aanvraag van o.a. de fosfaatdifferentiatie moet je wel uiterlijk 15 mei doen. Mede om deze reden is het van belang om de GO uiterlijk op 15 mei in te dienen.
Jouw perceelsregistratie is een belangrijk onderdeel van de GO. Je kunt jouw percelen en gewassen actualiseren in ‘Mijn percelen’. Dit kun je vooraf doen, maar je kunt ook vanuit de GO naar ‘Mijn percelen’ gaan.
Heb je afgelopen jaren de BGT-check uitgevoerd? Dan kan het zijn dat de aangepaste percelengrenzen nu in ‘Mijn percelen’ staan. Zo nodig moet je jouw gewaspercelen hier nog op aanpassen.
Nieuwe gewassen
Gewascodes zijn dit jaar gelijk gebleven. Wel zijn twee nieuwe gewassen toegevoegd: zoete aardappelen (code 6632) en naakte haver (code 6636).
Algemene vragen: net als andere jaren worden vragen gesteld over bedrijfsvorm, de bedrijfsleiding en meewerkende personen (o.a. loonwerk). Daarnaast moet je vragen beantwoorden over jouw dieren, de huisvesting hiervan incl. de stalsystemen. Ook moet je bijvoorbeeld aangeven wat de totale melkproductie van jouw melkkoeien in 2020 is geweest. Ten aanzien van mest worden de volgende vragen gesteld: beweiding van graasdieren, toepassen BEX, uitrijden dierlijke mest en mestbehandeling- en verwerking.
De meeste vragen kwamen ook vorig jaar aan bod. Je kunt jouw opgave vergelijken met de invoer van vorig jaar, echter let wel op de zaken die gewijzigd zijn.
In de GO zijn diverse controles en overzichten ingebouwd. Deze kunnen wijzen op een mogelijke foutieve invoer. Maak gebruik van deze controles en overzichten om de invoer van jouw gegevens na te gaan. Neem ook de ingebouwde waarschuwingen goed door als deze getoond worden. Hiermee beperk je de kans op fouten in jouw GO.
Begin tijdig met het verzamelen van gegevens en het invullen van de GO. Heb je hulp nodig bij de Gecombineerde opgave? Onze agro adviseurs helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.
Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen: