5 februari 2024

Agro: eco-activiteiten op bufferstrook en/of NPA

De meeste eco-activiteiten zijn toegestaan op een bufferstrook. Een beperkt aantal eco-activiteiten kun je ook inzetten op niet-productief areaal (NPA). Vanaf 2024 moeten niet-vrijgestelde bedrijven (o.a. akkerbouwers) voldoen aan 4% NPA vanuit GLMC 8. GLMC 8 is één van de conditionaliteit-eisen.

Eco-activiteiten op bufferstrook

Net als in 2023 zijn de meeste eco-activiteiten toegestaan op een verplichte bufferstrook. Hierbij moet je wel rekening houden dat je geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken op een verplichte bufferstrook.

Deze eco-activiteiten mag je niet toepassen op een bufferstrook: ‘groene braak’, ‘precisiebemesting’, ‘precisiegewasbescherming’ en ‘fertigatie’.

Eco-activiteiten inzetten als NPA

Alleen de volgende eco-activiteiten kun je inzetten op NPA: ‘strokenteelt’ (niet-productieve strook), ‘groenbedekking’, ‘groene braak’, ‘heg, haag, struweel’, ‘landschapselement hout’, bufferstrook met kruiden’ en ‘biologische landbouw’. Zet je de eco-activiteiten ‘groene braak’ en/of ‘bufferstrook met kruiden’ in op NPA, dan mag je wel de punten, maar niet de waarde tellen binnen de eco-regeling. Dit geldt voor de eerste 4% NPA.

4% NPA vaak verplicht vanaf 2024
Vanaf 2024 zijn bedrijven verplicht om 4% NPA aan te leggen of in stand te houden. Dit geldt echter niet voor vrijgestelde bedrijven. Vrijgestelde bedrijven zijn bijvoorbeeld bedrijven met meer dan 75% grasland. Akkerbouwbedrijven zijn niet vrijgesteld en moeten daardoor aan de ‘4% NPA-eis’ voldoen.

Tot slot

Maak voor 2024 een nieuwe berekening voor de eco-regeling en houd ook rekening met de 4% NPA. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Salarisadviseur
Je bent onderdeel van een team dat een compleet en uniek werkgeverspakket biedt. Het team is een mix van young professionals en ervaren specialisten.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Financieren met de overheid
Met de helpende hand van de overheid heb je meer kans van slagen.
Lees verder
arrow right