De meeste eco-activiteiten zijn toegestaan op een bufferstrook. Een beperkt aantal eco-activiteiten kun je ook inzetten op niet-productief areaal (NPA). Vanaf 2024 moeten niet-vrijgestelde bedrijven (o.a. akkerbouwers) voldoen aan 4% NPA vanuit GLMC 8. GLMC 8 is één van de conditionaliteit-eisen.
Net als in 2023 zijn de meeste eco-activiteiten toegestaan op een verplichte bufferstrook. Hierbij moet je wel rekening houden dat je geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken op een verplichte bufferstrook.
Deze eco-activiteiten mag je niet toepassen op een bufferstrook: ‘groene braak’, ‘precisiebemesting’, ‘precisiegewasbescherming’ en ‘fertigatie’.
Alleen de volgende eco-activiteiten kun je inzetten op NPA: ‘strokenteelt’ (niet-productieve strook), ‘groenbedekking’, ‘groene braak’, ‘heg, haag, struweel’, ‘landschapselement hout’, bufferstrook met kruiden’ en ‘biologische landbouw’. Zet je de eco-activiteiten ‘groene braak’ en/of ‘bufferstrook met kruiden’ in op NPA, dan mag je wel de punten, maar niet de waarde tellen binnen de eco-regeling. Dit geldt voor de eerste 4% NPA.
4% NPA vaak verplicht vanaf 2024
Vanaf 2024 zijn bedrijven verplicht om 4% NPA aan te leggen of in stand te houden. Dit geldt echter niet voor vrijgestelde bedrijven. Vrijgestelde bedrijven zijn bijvoorbeeld bedrijven met meer dan 75% grasland. Akkerbouwbedrijven zijn niet vrijgesteld en moeten daardoor aan de ‘4% NPA-eis’ voldoen.
Maak voor 2024 een nieuwe berekening voor de eco-regeling en houd ook rekening met de 4% NPA. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.