5 februari 2024

Agro: eco-activiteiten op bufferstrook en/of NPA

De meeste eco-activiteiten zijn toegestaan op een bufferstrook. Een beperkt aantal eco-activiteiten kun je ook inzetten op niet-productief areaal (NPA). Vanaf 2024 moeten niet-vrijgestelde bedrijven (o.a. akkerbouwers) voldoen aan 4% NPA vanuit GLMC 8. GLMC 8 is één van de conditionaliteit-eisen.

Eco-activiteiten op bufferstrook

Net als in 2023 zijn de meeste eco-activiteiten toegestaan op een verplichte bufferstrook. Hierbij moet je wel rekening houden dat je geen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken op een verplichte bufferstrook.

Deze eco-activiteiten mag je niet toepassen op een bufferstrook: ‘groene braak’, ‘precisiebemesting’, ‘precisiegewasbescherming’ en ‘fertigatie’.

Eco-activiteiten inzetten als NPA

Alleen de volgende eco-activiteiten kun je inzetten op NPA: ‘strokenteelt’ (niet-productieve strook), ‘groenbedekking’, ‘groene braak’, ‘heg, haag, struweel’, ‘landschapselement hout’, bufferstrook met kruiden’ en ‘biologische landbouw’. Zet je de eco-activiteiten ‘groene braak’ en/of ‘bufferstrook met kruiden’ in op NPA, dan mag je wel de punten, maar niet de waarde tellen binnen de eco-regeling. Dit geldt voor de eerste 4% NPA.

4% NPA vaak verplicht vanaf 2024
Vanaf 2024 zijn bedrijven verplicht om 4% NPA aan te leggen of in stand te houden. Dit geldt echter niet voor vrijgestelde bedrijven. Vrijgestelde bedrijven zijn bijvoorbeeld bedrijven met meer dan 75% grasland. Akkerbouwbedrijven zijn niet vrijgesteld en moeten daardoor aan de ‘4% NPA-eis’ voldoen.

Tot slot

Maak voor 2024 een nieuwe berekening voor de eco-regeling en houd ook rekening met de 4% NPA. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial 2024: Varia arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht
Een varia van arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht vind je in dit nieuwsartikel. Onder andere over de verandering van maandloon naar wettelijk minimum uurloon, transitievergoeding en concurrentiebeding.
Lees verder
arrow right
Arbeidsvoorwaarden en cao
Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Martijn Coenradie

Martijn Coenradie

Sr. Relatiemanager

Belastingadviseur
Ben jij er klaar voor om samen met ons te bouwen aan onze fiscale praktijk? Onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers en auditklanten van fiscaal advies te voorzien? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen? Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een allround Belastingadviseur (32-40 uur). Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right