10 december 2024

Agro: Versoepelingen bij overige conditionaliteiten

Voor drie onderdelen van de conditionaliteiten worden de voorwaarden versoepeld. Met name het wegvallen van de eis van ‘4% niet-productief areaal’ is voor veel bedrijven voordelig.

Vervallen ‘4% niet-productief areaal’

Vanaf 2025 hoef je niet meer te voldoen aan de eis om 4% van je bouwland als ‘niet-productief’ aan te leggen. Deze voorwaarde was al versoepeld in 2023 en 2024, maar komt per 2025 helemaal te vervallen.

Sloten en landschapselementen wel opgeven

Je blijft wel verplicht om je subsidiabele sloten en landschapselementen op te geven bij de Gecombineerde opgave.

Bodembedekking op klei in najaar

Je bent, op zware kleigrond, niet meer verplicht om je bouwland, in de periode van 1 augustus t/m 30 november, tenminste 8 weken bedekt te houden.

Ploegen blijvend grasland in Natura 2000-gebied

Vanaf 2025 mag je, onder voorwaarden, beschadigd grasland in Natura 2000-gebieden omploegen/vernietigen voor herinzaai. Dit geldt zowel voor Habitatrichtlijn- als Vogelrichtlijngebieden. Dit moet wel zijn toegestaan binnen het provinciale Natuurbeheerplan.

Let op!

Het voldoen aan de conditionaliteiten is van belang om een korting op uw GLB-subsidies te voorkomen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: GLB 2025: forse verzwaring bij veengronden
Om in aanmerking te komen voor GLB-subsidies, moet je voldoen aan de conditionaliteiten, waaronder de GLMC’s. Vanaf 2025 worden de eisen voor het onderdeel ‘Bescherming van veengronden’ (GLMC 2) aanzienlijk strenger.
Lees verder
arrow right
Agro: Ecoregeling: gelijk bouwplan, andere uitkomst
Vanaf 2025 worden er enkele wijzigingen doorgevoerd in de GLB-ecoregeling. Hoewel het om een beperkt aantal aanpassingen gaat, kunnen deze toch (grote) impact hebben op jouw bedrijf, zelfs als je bouwplan voor 2025 vergelijkbaar is met dat van dit jaar. Het is daarom verstandig om de ecoregeling door te rekenen op basis van jouw geplande bouwplan voor 2025.
Lees verder
arrow right
Agro: Acties ‘mest’ richting einde jaar
Nu het einde van het jaar nadert, is het goed om een voorlopige gebruiksnormenberekening te maken. Op basis van deze berekening kun je bepalen of acties zinvol zijn. Daarnaast moet je letten op andere ‘mestzaken’.
Lees verder
arrow right