Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

27 oktober 2022

Regeling gebruikelijk loon start-ups verdwijnt

In 2023 verdwijnt de speciale regeling voor start-ups omtrent het gebruikelijk loon. Op dit moment morgen start-ups zichzelf als voor de bv werkende aandeelhouder een lager gebruikelijk loon mogen uitkeren. 

Gebruikelijk loon

Een aandeelhouder met een aanmerkelijk belang die ook werkzaamheden verricht voor de bv (waaronder de dga) moet een zogenaamd gebruikelijk loon ontvangen. Dit bedraagt in 2022 nog het hoogste bedrag van 75% van het loon uit de vergelijkbaarste dienstbetrekking, of het loon van de meest verdienende werknemer of € 48.000.

Tip!
Onder bepaalde voorwaarden mag het gebruikelijk loon lager zijn. De bewijslast hiervan ligt wel bij de bv.

Let op!

Voorgesteld is om vanaf 2023 de zogenaamde doelmatigheidsmarge van 75% te laten vervallen. Als deze plannen door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen, is het vergelijk niet langer met 75% van het loon uit de vergelijkbaarste dienstbetrekking, maar met 100% hiervan.

Start-ups

Voor start-ups geldt op dit moment nog een speciale regeling. Zij hebben de mogelijkheid om, onder voorwaarden, maximaal drie jaar het gebruikelijk loon vast te stellen op het brutominimumloon. Voorgesteld is om deze mogelijkheid per 1 januari 2023 te laten vervallen.

Overgangsregeling

Er komt een overgangsregeling voor start-ups die in 2022 al van de speciale regeling gebruikmaken. Zij kunnen deze regeling vanaf 2023 voortzetten totdat maximaal drie jaar zijn verstreken.

Andere mogelijkheden lager gebruikelijk loon 2023

Als de Tweede en Eerste kamer het voorstel aannemen, moeten start-ups vanaf 2023 aan de reguliere gebruikelijkloonregels voldoen, tenzij ze nog van de overgangsregeling gebruik kunnen maken. In overleg met de Belastingdienst kan mogelijk toch nog van een lager loon worden uitgegaan. Neem voor meer informatie hierover contact op met onze adviseurs.

Let op!

De plannen om de doelmatigheidsmarge en de speciale regeling voor start-ups te laten vervallen, moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eindejaarstips 2020

Eindejaarstips 2020

Om 2020 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Van welke fiscale regelingen kun je nog profiteren? Welke belangrijke aandachtspunten moeten voor het einde van het jaar zeker nog afgehandeld worden? En welke zaken zijn voor jou als werkgever belangrijk? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Irene Meereboer

Irene Meereboer

HRM-adviseur

Nmbrs

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Rapportages en dashboarding

Rapportages en dashboarding

Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.