23 december 2024

Geen boetes bij schijnzelfstandigheid in 2025

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat er in 2025 geen boetes worden opgelegd voor schijnzelfstandigheid, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid. Dit geldt zowel voor opdrachtgevers als opdrachtnemers. Wel worden er naheffingsaanslagen loonheffingen opgelegd als schijnzelfstandigheid wordt geconstateerd. Bij bedrijfsbezoeken zal de belastinginspecteur in gesprek gaan met de organisatie en kan er een waarschuwing volgen. Vanaf 2026 zullen de normale regels voor het opleggen van boetes weer gelden.

Naheffing

De Belastingdienst gaat vanaf 2025 weer naheffingsaanslagen loonheffingen opleggen als er geconstateerd wordt dat er binnen een organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid. De Tweede Kamer heeft bij de Belastingdienst aangedrongen op een zachte landing bij de handhaving hierop.

Gesprek, waarschuwing, boekenonderzoek

Als er een bedrijfsbezoek plaatsvindt, dan gaat de belastinginspecteur in gesprek met de organisatie om een beeld te krijgen bij de inhuur van zelfstandigen en het mogelijke gebruik van schijnzelfstandigen. In dat gesprek kan de belastinginspecteur de organisatie wijzen op het voorkomen van het werken met schijnzelfstandigen. Er kan dan een waarschuwing volgen met daarbij de opdracht over te gaan tot verbetering van de bedrijfsvoering. Bij een volgend bezoek kunnen de belastinginspecteurs een boekenonderzoek instellen, waarna eventueel naheffingsaanslagen loonheffingen kunnen volgen.

Let op!

Deze naheffingsaanslagen gaan niet verder terug dan 1 januari 2025, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of als de aanwijzing van de Belastingdienst niet is opgevolgd. Dan kan er naheffing plaatsvinden tot vijf jaar terug.

Is er sprake van schijnzelfstandigheid over het kalenderjaar 2025, dan zal de Belastingdienst geen boetes opleggen. Ook hier geldt dat als er sprake is van kwaadwillendheid er wél boetes opgelegd kunnen worden.

Vooroverleg en checklist

De Belastingdienst neemt vanaf 6 september 2024 geen nieuwe aanvragen of nieuwe verlengingen meer in behandeling. Wel heeft de Belastingdienst het formulier Verzoek vooroverleg beoordeling arbeidsrelatie gepubliceerd. Je kunt dit formulier gebruiken als je wilt dat de Belastingdienst een arbeidsrelatie beoordeelt. Handig is eveneens de Checklist vooroverleg beoordeling arbeidsrelatie. In deze checklist vindt je welke informatie je minimaal moet vermelden in jouw verzoek.

Let op!

Alle goedgekeurde modelovereenkomsten worden automatisch verlengd tot en met 31 december 2029, mits ze voldoen aan de wet- en regelgeving.

Vanaf 2026 zullen de normale regels voor het opleggen van boetes gaan gelden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Handhaving schijnzelfstandigheid vanaf 2025: wat je moet weten
Vanaf 1 januari 2025 start de Belastingdienst met handhaving op schijnzelfstandigheid, waarbij het handhavingsmoratorium vervalt. Er is echter een overgangsjaar ingevoerd om werkgevers extra tijd te geven. Daarnaast zal de Belastingdienst geen modelovereenkomsten meer goedkeuren.
Lees verder
arrow right
Stand van zaken handhaving arbeidsrelaties
Het kabinet streeft al geruime tijd naar het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Onlangs is in een brief aan de Tweede Kamer specifiek ingegaan op schijnzelfstandigheid in sectoren zoals kinderopvang, onderwijs, zorg en cultuur. De brief behandelt tevens de handhaving van arbeidsrelaties door de Belastingdienst.
Lees verder
arrow right
Aandachtspunten werken met zelfstandigen 2024
De regelgeving rond zzp’ers verandert snel. Of je nu een zzp’er bent of werkt met zelfstandigen, het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de wettelijke eisen en handhaving. Schijnzelfstandigheid kan namelijk leiden tot grote financiële gevolgen, zowel voor opdrachtgevers als voor zzp’ers.
Lees verder
arrow right