02 juni 2020

Stikstofmaatregelen landbouw

Minister Schouten heeft onlangs haar 'structurele aanpak stikstof t/m 2030' bekendgemaakt. Een groot deel heeft betrekking op bronmaatregelen voor de landbouw, om de stikstofdepositie verder te verlagen.

Stikstofruimte deels voor landbouw

De stikstofruimte die ontstaat door het nemen van diverse bronmaatregelen komt voor een groot deel ten goede aan natuurherstel en vergunningverlening voor (woning)bouwprojecten. Daarnaast wordt een deel gereserveerd voor het legaliseren van PAS-meldingen.

Bronmaatregelen

De volgende bronmaatregelen zijn aangekondigd in het plan van de minister:

  • Extra verhoging van budget 'Subsidieregeling sanering varkenshouderij'.
  • Landelijke beëindigingsregeling veehouderijbedrijven.
  • Verlagen ruw eiwitgehalten voer voor melkvee 
  • Vergroten aantal uren weidegang.
  • Verdunnen van mest bij zodebemesting op zand- en lössgrond.
  • Openstelling 'Subsidieregeling brongerichte verduurzaming' (zie kantlijn).
  • Aangescherpte ammoniakemissienormen vanaf 2023 of 2025.
  • Omschakelfonds voor bedrijven die willen omschakelen naar een andere bedrijfsvoering (bijv. kringlooplandbouw of willen extensiveren).
  • Stimuleren centrale mestverwerking.

Heb je interesse in een saneringsregeling of bronmaatregel? Geef dit dan door, dan kunnen wij je informeren als meer bekend is!

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Karina Brouwer

Karina Brouwer

HRM-adviseur

Assistent-accountant duurzaamheid
Duurzaamheidsverslaggeving combineren met Accountancy? Dat kan zeker! Je krijgt alle vrijheid om deze rol vorm te geven en je ziet het als een uitdaging klanten te helpen om toekomstbestendiger te zijn. Samen met collega’s richt jij je op het toepassen van de nieuwe regelgeving.
Lees verder
arrow right
Duo-interview Sustenso vs. DeVi-Stairlifts
In het duo-interview tussen Dennis Vroegindeweij van DeViStairlifts en Hans van der Weide van Sustenso hebben we het gehad over grip. En dat niet alleen. In dit duo-interview praten ze verder over het ontstaan van hun bedrijven en de verdere ontwikkeling. Al zijn de bedrijven compleet verschillend, toch zie je gelijk de herkenning als twee ondernemers aan het woord zijn.
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right