12 mei 2020

Contante giften in 2021 wellicht niet meer aftrekbaar

Er zijn plannen om vanaf 2021 giften in contanten niet langer fiscaal aftrekbaar te maken. De aftrekbeperking gaat dan gelden voor zowel particulieren als bedrijven. De gift moet dan per bank bijvoorbeeld worden overgemaakt als ze nog recht op aftrek willen hebben.

Tegengaan fraude

De reden om giften in contanten niet langer aftrekbaar te maken, is het tegengaan van fraude. Momenteel kunnen giften in contanten nog wel ten laste van het inkomen worden gebracht als bewezen kan worden dat de gift ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dit kan bijvoorbeeld met een kwitantie. In de praktijk blijkt hiermee echter te worden gefraudeerd en worden ook giften met kwitanties 'aangetoond' die nooit bij het goede doel terecht zijn gekomen.

Fiat goede doelen

De verenigde goede doelen in ons land hebben geen bezwaar tegen de beperking, hoewel er nog steeds veel contante giften plaatsvinden. Dit gaat meestal via collectes langs de deur, waarbij het vrijwel nooit de bedoeling is deze giften ten laste van het inkomen te brengen.

Let op!
Deze wijziging betreft een wetsvoorstel en moet nog door het parlement worden aangenomen.

Wat gebeurt er met giften bij intrekking van ANBI-status?
Ontving je een gift van een instelling met een anbi-status? Goed nieuws! Zelfs als de ANBI-status van de betreffende instelling met terugwerkende kracht wordt ingetrokken, blijft in principe de vrijstelling voor deze gift behouden. Ook als je zelf een donatie hebt gedaan aan de instelling, blijft de aftrek in principe geldig.
Lees verder
arrow right
Duo-interview Sustenso vs. DeVi-Stairlifts
In het duo-interview tussen Dennis Vroegindeweij van DeViStairlifts en Hans van der Weide van Sustenso hebben we het gehad over grip. En dat niet alleen. In dit duo-interview praten ze verder over het ontstaan van hun bedrijven en de verdere ontwikkeling. Al zijn de bedrijven compleet verschillend, toch zie je gelijk de herkenning als twee ondernemers aan het woord zijn.
Lees verder
arrow right
Financieel Administratief Medewerker
  • Leeuwarden
  • 24-40 uur
  • MBO 4 Bedrijfsadministratie 
Lees verder
arrow right
Jan Schipper

Jan Schipper

Registeraccountant

Jaarrekening & advies
Wij helpen je graag bij het opstellen, controleren en beoordelen van de jaarrekening. Maar wij gaan ook next level en kijken samen naar de toekomst!
Lees verder
arrow right