Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

16 april 2020

Corona: Btw-regels versoepeld zorgsector

In de zorgsector wordt door de uitbraak van het coronavirus veel gebruik gemaakt van het in- en uitlenen van personeel en medische hulpmiddelen. Ook worden medische hulpmiddelen vaker kosteloos geleverd. Het ministerie heeft hiervoor twee aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat de btw-regels geen beperking worden.

In- en uitlenen zorgpersoneel

Het uitlenen van zorgpersoneel is onder voorwaarden vrijgesteld van btw. Vereist is wel dat de zorginstelling of -inrichting vrijgesteld is van btw. Verder geldt dat alleen de brutoloonkosten in rekening worden gebracht, plus een kostenvergoeding van maximaal 5%. Met de uitleen van personeel mag ook geen winst worden beoogd of gemaakt.

Let op!
De maatregel heeft geen invloed op de aftrek van voorbelasting van de uitlener. Dit betekent bijvoorbeeld dat een uitlener die normaal gesproken voor de btw belaste prestaties levert en daardoor de inkoop-btw kan aftrekken, dit kan blijven doen.

Kosteloze zorggoederen

De btw op medische hulpgoederen en medische apparatuur die kosteloos worden geleverd aan zorginstellingen of -inrichtingen, is onder voorwaarden aftrekbaar. Vereist is dat het goederen betreft die voorkomen op een lijst en verband houden met het coronavirus.

Voorwaarden

Er geldt wel als voorwaarde dat de kosten voor de ondernemer behoren tot de algemene kosten. De aftrek van btw voor deze ondernemer wordt bepaald op basis van de totale omzet, waarbij de kosteloos geleverde goederen niet meetellen. Ten slotte moet op de factuur vermeld zijn dat gebruik wordt gemaakt van de vrijstelling en moeten de gegevens inzake de vrijstelling in de administratie bewaard worden.

Terugwerkende kracht

De goedkeuringen van het ministerie gelden met terugwerkende kracht tot 16 maart 2020 en blijven van kracht tot 16 juni 2020.

Heb je vragen over de versoepelde btw-regels voor de zorgsector, neem dan contact met ons op.

Kelly Huisman

Kelly Huisman

Assistent-accountant

Belastingadviseur

Belastingadviseur

  • Leeuwarden
  • 32-40 uur per week
  • WO Fiscaal Recht/Fiscale Economie
Stabiliseren/reorganiseren

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.
25 tips HRM-beleid

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij
Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy
Premieverlaging Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF)

Premieverlaging Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF)

14-06-2021

De premie van het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) wordt verlaagd. Dit heeft het kabinet bekendgemaakt. De verlaging van de premie van het AWF is compensatie voor het schrappen van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK).