Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

4 januari 2023

Dga: lening bij jouw bv én pensioen

Ben je dga? En heb je een forse lening bij jouw bv afgesloten? Dit kan verregaande fiscale gevolgen hebben. Die gevolgen kunnen ook betrekking hebben op jouw pensioen.

Onzakelijke lening

In een zaak die speelde bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden had een dga bij zijn bv ruim € 2,3 miljoen aan schulden staan. De inspecteur was van mening dat de lening onzakelijk was. Onder meer omdat er aandelen verpand zouden worden als zekerheid, maar dit was niet gebeurd. Ook was het kredietplafond van € 2 miljoen ruim overschreden. Bovendien was het nog maar zeer de vraag of de dga de lening ooit af zou kunnen lossen, gelet op zijn financiële reserves.

Pensioen afgekocht?

De inspecteur ging er daarom vanuit dat het pensioen van de dga met een waarde van ruim € 1,4 miljoen in feite was afgekocht. De rechter was het hiermee echter niet eens, want de opgebouwde schuld zou altijd nog verrekend kunnen worden met het pensioen. Dit betekende dan wel dat het pensioen voorwerp van zekerheid was geworden. Dit leidde tot belastingheffing over de waarde van het pensioen, zodat de navordering in stand bleef.

Excessief lenen

De uitspraak maakt duidelijk dat dga's moeten oppassen met het afsluiten van al te grote leningen bij de eigen bv, zeker als men over onvoldoende financiële reserves beschikt.

Let op!

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap. Een dga kan dan in beginsel nog maximaal € 700.000 bij zijn bv lenen, of betaalt over het meerdere belasting.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Starten

Starten

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Pensioen ondernemer

Pensioen ondernemer

Je kunt als ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het vormen van jouw eigen basisinkomen. Onze pensioenspecialisten staan voor je klaar!
Voorkom belastingrente met btw-suppletie

Voorkom belastingrente met btw-suppletie

13-03-2023

Controleer deze maand of je alle btw over 2022 bij de Belastingdienst hebt aangegeven. Je betaalt namelijk geen belastingrente als je de btw over 2022 alsnog aangeeft vóór 1 april 2023 met een btw-suppletie.
Samenwerking Toussaint Zorg & Inkomen en Omnyacc Hoorn

Samenwerking Toussaint Zorg & Inkomen en Omnyacc Hoorn

Goed nieuws! Vanaf 1 april 2022 wordt onze Omnyacc pensioen- en HRM-afdeling versterkt door de samenwerking met Toussaint Zorg & Inkomen (TZI) uit Ouderkerk aan de Amstel.
De Hoornse wensboom

De Hoornse wensboom

In deze bijzondere tijd willen wij van Omnyacc in samenwerking met Voor een mooie stad de lach op het gezicht toveren bij zoveel mogelijk mensen! Dit willen wij doen door wensen in vervulling te laten gaan. Iedereen kan een wens achterlaten tot en met 8 januari. In het nieuwe jaar gaan we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. Andere ondernemers en particulieren kunnen ook meedoen als wensvervuller. Doe jij ook mee?
Sietse Buursma

Sietse Buursma

Hoofd binnendienst - pensioenadviseur