20 december 2019

Gunstig nieuws kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Gunstig nieuws voor samenwerkingsverbanden van ondernemens. Zij kunnen straks een voordeel halen uit een uitspraak van de rechtbank omtrent de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Ieder lid heeft volgens de rechtbank recht op de volledige KIA. Let op: de Belastingdienst kan de uitspraak nog aanvechten in hoger beroep.

Maatschappen en vof's

De uitspraak is met name van belang voor de vele duizenden maatschappen en vof's die in het mkb actief zijn.

KIA niet verdelen

Tot nu toe ging iedereen ervan uit dat het bedrag aan KIA dat aan een maatschap of vof toekomt wanneer er geïnvesteerd wordt, verdeeld moet worden onder de deelnemers in de maatschap of vof. Ook de Belastingdienst houdt vast aan dit standpunt en past de wet dan ook zo toe.

Tabel KIA

De KIA wordt in 2019 berekend op grond van onderstaande tabel:

Investering

Tot € 2.300
€ 2.301 t/m € 57.321
€ 57.322 t/m € 106.150
€ 106.151 t/m € 318.449 € 16.051 -/- 7,56% van investering boven
Meer dan € 318.449

Kia

€0
28%
€ 16.051
€ 106.150
€ 0


Hieruit blijkt dat bij investeringen in het jaar van bijvoorbeeld € 100.000, de KIA € 16.051 bedraagt. Volgens de uitspraak van de rechter komt deze KIA voor het volle bedrag toe aan ieder lid van het samenwerkingsverband en hoeft de KIA van € 16.051 dus niet onder de deelnemers aan het samenwerkingsverband verdeeld te worden.

Hoger beroep?

Alhoewel de rechtbank haar uitspraak baseert op een arrest van de Hoge Raad, is tegen de uitspraak vrijwel zeker hoger beroep te verwachten. In een vergelijkbare zaak besliste het gerechtshof Den Haag namelijk conform de huidige opvattingen.

Taak voor wetgever

Dat de uitspraak tot ongewenste effecten kan leiden, moet de wetgever oplossen. Dit is niet een taak voor de rechter, aldus de rechtbank.

Let op!

Ongewenste effecten zijn zeker te verwachten, want wanneer in bovengenoemd voorbeeld de vof uit tien vennoten bestaat, wordt in totaal 10 x € 16.051 = € 160.510 aan KIA verkregen, dus zelfs meer dan het hele investeringsbedrag.

Wilt u meer weten over de KIA en uw samenwerkingsverband? Wij adviseren u graag.

Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Lees verder
arrow right
Conny de Haan-Vink

Conny de Haan-Vink

Assistent-accountant

HRM-workshops Den Helder
Op donderdag 4 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom fiscaal optimaal belonen en het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
Lees verder
arrow right
Elektrische auto's vrijstelling verlengd tot 2026
De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt pas van kracht in 2026, niet in 2025 zoals oorspronkelijk gepland. Echter, bestuurders van plug-in hybride auto's zullen vanaf volgend jaar wel een hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Dit is gemeld door RTL Nieuws.
Lees verder
arrow right