13 december 2021

SSEB: nieuwe subsidie vergroenen bouwsector

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) wordt een nieuwe subsidie voor de bouwsector. De bedoeling is dat de subsidie volgend jaar al van kracht wordt. Het doel is de uitstoot van stikstof op termijn met 60% te verminderen.

Verlaging van meerkosten

De subsidie richt zich primair op een vermindering van de meerkosten bij aanschaf van ‘groen’ bouwmaterieel ten opzichte van regulier bouwmaterieel. Daartoe zullen deze meerkosten voor maximaal 40% worden gesubsidieerd, voor mkb-bedrijven tot maximaal 50%.

Samenloop MIA

Daar waar de regeling samenloopt met de milieu-investeringsaftrek (MIA), zal een korting plaats gaan vinden. Die betreft dan 11,25% van de MIA, als een investeringsmiddel hiervoor in aanmerking komt. Dit hangt ervan af of het investeringsmiddel op de Milieulijst staat.

Ook bestaand materieel

De nieuwe subsidie richt zich ook op het vergroenen van bestaand bouwmaterieel. Zo kan bijvoorbeeld via katalysatoren tot ruim 80% van de schadelijke uitstoot worden voorkomen.

Ontwikkelingssubsidie

Verder zal er ook subsidie beschikbaar komen voor de ontwikkeling van bouwmaterieel dat weinig stikstof uitstoot.

Reageren op de voorstellen?

Het is de bedoeling dat de regeling volgend jaar al van kracht wordt. De uitvoering van de subsidie komt in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Kabinet onderzoekt alternatieven voor toeslagen en kindregelingen
Het kabinet heeft twee rapporten gepubliceerd waarin alternatieven voor toeslagen en kindregelingen worden besproken. Deze rapporten zijn voortgekomen uit de ambitie om bestaande regelingen te vereenvoudigen, meer zekerheid te bieden en de nadelen ervan te minimaliseren.
Lees verder
arrow right
Yda de Graaf

Yda de Graaf

Beginnend assistent-accountant