10 maart 2022

Aangifte corrigeren met suppletieaangifte

Heb je in 2021 fouten gemaakt in je aangiftes omzetbelasting? Je kunt dit tot 1 april 2022 corrigeren met een suppletieaangifte. Hiermee voorkom je dat je 4% belastingrente moet betalen over de nog te betalen btw. 

Wanneer suppletieaangifte?

Als je jouw btw-aangifte al hebt ingediend, kun je bij een correctie van meer dan € 1.000 de aangifte alleen nog wijzigen via een suppletie. Kleinere correcties kun je verrekenen bij de eerstvolgende btw-aangifte.

Let op!

Het gaat om het per saldo terug te krijgen of te betalen bedrag. Heb je bijvoorbeeld € 1.600 te weinig btw aangegeven en € 900 te weinig btw afgetrokken, dan is het verschil € 700. Dit kun je corrigeren via de eerstvolgende btw-aangifte.

Check jouw aangiftes

Veelal worden de btw-aangiftes na afloop van een jaar nogmaals goed gecontroleerd, vaak voor de opmaak van jouw jaarrekening. Gemaakte fouten hoef je niet meer per tijdvak te splitsen. Je kunt dus voor het hele jaar 2021 één suppletieaangifte indienen.

Nog binnen aangiftetermijn?

Als je een suppletie indient over een tijdvak waarvan de aangiftetermijn nog niet is verstreken, dan kun je het verschuldigde bedrag voor de uiterste betaaldatum van dat tijdvak betalen, zonder dat je een nieuwe btw-aangifte indient. De Belastingdienst verwerkt jouw suppletie dan als een verbeterde aangifte.

Geen belastingrente

Dien je een suppletieaangifte btw over 2021 in vóór 1 april? Dan betaal je geen belastingrente. Dien je de suppletieaangifte vanaf 1 april 2022 in? Dan betaal je 4% belastingrente vanaf 1 januari 2022.

Boete

In principe legt de Belastingdienst een verzuimboete op, ook als de suppletieaangifte vóór 1 april 2021 is ingediend. Deze verzuimboete is 5%, maar maximaal € 5.514. De Belastingdienst legt echter geen verzuimboete op als:

  • het te betalen btw-bedrag op de suppletie maximaal € 20.000 is, of
  • het te betalen btw-bedrag op de suppletie kleiner is dan 10% van de btw die je over heel 2021 per saldo al betaalde dan wel ontving.

Let op!

Zonder tijdige suppletie riskeer je mogelijk ook een vergrijpboete die kan oplopen van 25% (bij grove schuld) tot 50% (bij opzet).

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Private investeerders
Private investeerders, participatiemaatschappijen en andere bronnen van geld zijn mogelijk een oplossing.
Lees verder
arrow right
Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right
Teamleider Accountancy Agrarische Sector
Het aantal agrarische klanten groeit en daarom zijn we op zoek naar jou: Teamleider Accountancy Agrarische Sector (40 uur) in Leeuwarden. Heb je passie voor de agrarische sector? En krijg je er energie van om samen met een team stappen te zetten, te helpen bij hun ontwikkeling en hen te inspireren en motiveren in hun werk? Kijk je standaard verder dan de dagelijkse gang van zaken door je bezig te houden met het verbeteren van de interne en externe processen? Mooi, dan pas jij perfect in het plaatje. Laten we samen verder bouwen aan de dienstverlening met als doel heel tevreden klanten!
Lees verder
arrow right