Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

14 oktober 2019

Wat is overwerk?

Hoe zit het als uw werknemer het werk niet altijd afkrijgt binnen de werktijden? Er wordt dan soms eventjes langer doorgewerkt. Moet u dat kwartiertje extra uitbetalen? Is dan ook de toeslag verplicht?

Wat is 'overwerk'?

In het Burgerlijk Wetboek is geen specifieke regeling opgenomen over overwerk. De grens voor overwerk wordt bepaald door de regels in de Arbeidstijdenwet. In deze Arbeidstijdenwet staat (onder andere) dat er een maximum is aan werktijden:

  • de werknemer mag maximaal twaalf uur per dienst werken, niet meer dan 60 uur per week
  • gedurende vier weken mag een werknemer niet meer dan gemiddeld maximaal 55 uur werken
  • over een periode van 16 weken mag de werknemer niet meer werken dan gemiddeld 48 uur per week.

Wat is overwerk dan?

De werknemer mag dus niet meer dan bovengenoemde uren werken. Maar wat is dan overwerk? Overwerk is het werk dat gedaan wordt buiten de werktijd zoals die is bepaald in het arbeidscontract. Moet iemand die normaal 20 uur werkt een week 30 uur draaien, dan is dat ook gewoon overwerk. Kortom: overwerk is arbeid die gedaan wordt buiten de afgesproken arbeidstijden en arbeidsduur.

Even de klus afmaken

In de praktijk komt het wel voor dat een werknemer een bepaalde taak nog even moet afmaken. In principe hoort dat bij de functie en moet de werknemer 'als goed werknemer' die klus afmaken. Maar daar zitten natuurlijk grenzen aan: als het werk op geen enkele dag afkomt en de werknemer dagelijks langer moet werken, kan het zijn dat er wel sprake is van overwerk. Ook zijn er functies waarbij overwerk 'erbij hoort' (denk aan de advocatuur) en ook functies waarbij dat zelden voorkomt (denk aan een kassamedewerkster).

Moet dat betaald worden?

Of overuren betaald moeten worden, hangt van een aantal factoren af:

  • Is het overwerk inherent aan de functie?
  • Zo niet, zijn er afspraken gemaakt in de cao of in de arbeidsovereenkomst?
  • Zo niet, heeft de werkgever opdracht gegeven voor het overwerk of heeft de werkgever ingestemd met het overwerk?

Met toeslag?

Of u als werkgever een toeslag moet betalen voor het overwerk, hangt af van de afspraken die er zijn gemaakt (in de cao of in de arbeidsovereenkomst). Als er geen afspraken zijn gemaakt, hoeft u geen toeslag te betalen.

In geld of in tijd?

U mag het overwerk betalen in tijd of in geld. Tip: houd bij de uitbetaling rekening met de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Uw werknemer moet over alle gewerkte uren tezamen ten minste het minimumloon ontvangen. Als u de overuren niet uitbetaalt, maar als 'tijd voor tijd' opneemt, kan de werknemer in een periode onder het minimum-uurloon uitkomen. Dit is niet toegestaan.

Uit de praktijk

Bewijs de toestemming maar! Werkneemster Sanne hield alle gewerkte uren minutieus bij in een schriftje. Na haar ontslag claimde ze alle gewerkte uren bij haar werkgever. Deze ontkende Sanne ooit toestemming te hebben gegeven voor die overuren. Omdat Sanne die toestemming niet kon bewijzen, hoefde de werkgever de overuren niet te betalen.

Belangrijk is of u opdracht gaf om over te werken. Zo ja, dan moet u deze extra tijd betalen. Een toeslag voor overwerk is alleen verplicht als dit is afgesproken in de cao of in de arbeidsovereenkomst. Betaling als 'tijd voor tijd' is toegestaan, zolang het uurloon niet onder het minimumuurloon komt.

Wilt u meer informatie over overwerken? Neem dan gerust contact met ons op.

Ilonka Zonneveld

Ilonka Zonneveld

Salarisadviseur

Assistent-accountant

Assistent-accountant

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Financiële administratie

Financiële administratie

Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Accountant Heemstede

Accountant Heemstede

Heb jij als ondernemer hulp nodig bij jouw ondernemerszaken? Onze accountants en adviseurs staan voor je klaar. Niet alleen bij de jaarrekening en advies voor de toekomst, maar ook bij de personele zaken of je eigen pensioen, fiscaliteit, juridisch advies of financieren voor je bedrijf. Wij maken ons sterk voor ondernemers en dat doen wij in elke fase van het ondernemerschap. Meer weten over Omnyacc Heemstede? Lees dan snel verder.