Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

April 2010

Werkgeversdilemma: kilometervergoeding of auto van de zaak? Het artikel is 10 jaar oud, maar nog steeds actueel.

Een werkgever staat voor wat betreft de vergoeding van vervoer van zijn werknemers voor de keuze om een auto ter beschikking te stellen of een kilometervergoeding te verstrekken. Hieronder worden de fiscale gevolgen van het ter beschikking stellen van een auto dan wel het vergoeden van de kilometers uiteengezet.

Auto van de zaak

Indien je een auto ter beschikking stelt aan jouw werknemer wordt deze geconfronteerd met een fiscale bijtelling. De bijtelling van de auto van de zaak valt onder de loonbelasting, dus maandelijks dien je de te betalen bijtelling in te houden op het loon van uw werknemer. De bijtelling kan alleen achterwege blijven indien uw werknemer kan aantonen dat deze minder dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt, bijvoorbeeld door een sluitende kilometeradministratie of door een 'Verklaring geen privé-gebruik auto'.

Wist je dat indien jouw werknemer in zijn eigen auto rijdt, maar jij wel alle kosten van die auto vergoedt, de auto toch wordt aangemerkt als een auto van de zaak?

Gebruik privéauto
Je mag jouw werknemer een kilometervergoeding geven indien deze met eigen vervoer zakelijke ritten rijdt of met de auto naar het werk komt. De grens voor een onbelaste kilometervergoeding ligt op € 0,19 per kilometer. Je mag jouw werknemer een hoger bedrag vergoeden maar dan wordt het deel van de vergoeding boven dit bedrag als loon gerekend. Over dat loondeel moeten loonheffing en premies werknemersverzekeringen worden betaald.

Als jouw werknemer meerdere malen per dag reist, kun je niet in alle gevallen een vrije vergoeding geven van € 0,19 per kilometer. Er moet een zakelijk belang zijn. Ritten om bijvoorbeeld thuis te lunchen of de kinderen naar de opvang te brengen komen niet voor de kilometervergoeding in aanmerking. Omrijkilometers die met carpoolen worden gemaakt om een collega op te halen, tellen daarentegen wél als zakelijke kilometers.

Let op!

Je kunt gerust contact met ons opnemen voor een berekening van de autokosten voor de keuze tussen het aanbieden van een auto van de zaak of een kilometervergoeding.

http://omnyacc.bitpu...

Coronadossier: update 9 juli

09-07-2020

In ons coronadossier vind je de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Groeien

Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 

Starten

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.

Richard Zaagemans

Pensioen- en Inkomensadviseur