25 juni 2020

Privékilometers aangeven via achteraf opgestelde rittenstaat

Wanneer je meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto van de zaak, krijg je te maken met de bijtelling. Om te bewijzen dat je minder privékilometers hebt gereden, mag je dit nu ook doen via een achteraf opgestelde rittenstaat.

Bijtelling

Voor het privégebruik dat met een auto van de zaak gemaakt kan worden, geldt als uitgangspunt een bijtelling die wordt uitgedrukt in een percentage van de cataloguswaarde. In 2020 is dit standaard 22%. Voor elektrische auto’s is de bijtelling 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000, daarboven 22%. Voor auto’s die vóór 2020 voor het eerst op kenteken zijn gezet, kunnen ook andere percentages gelden.

Bewijs leveren

Wie de bijtelling wil voorkomen, moet desgevraagd bewijs leveren dat met de auto niet meer dan 500 km privé in het jaar is gereden. Voor dit bewijs is een sluitende rittenstaat volgens de voorschriften van de Belastingdienst een mogelijkheid, maar niet verplicht. Je mag dit bewijs dus ook op andere manier leveren. Dit is vormvrij, dus je mag zelf weten hoe.


Achteraf opgestelde rittenstaat

Onlangs kwam een zaak voor de rechter, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van een achteraf opgestelde rittenstaat en een zogenaamd tellerrapport. De inspecteur ging hiermee niet akkoord, maar het gerechtshof in Arnhem wel.


Tellerrapport

Een tellerrapport kan kosteloos online bij de RDW (www.rdw.nl) worden aangevraagd en geeft een overzicht van geregistreerde tellerstanden die onder meer bij de keuring van de auto zijn verzameld.


Aanvullend bewijs

De dga van een bv gebruikte het tellerrapport voor het leveren van bewijs dat ze met de haar ter beschikking gestelde bestelauto niet meer dan 500 km privé had gereden. Ze gebruikte als bewijs ook facturen, foto’s, een werkplaatsbon van de garage en verklaringen van haar personeel. Het hof vond dat het bewijs geleverd was en verscheurde de naheffing.

Neem voor vragen over een auto van de zaak gerust contact met ons op. 

Vrijstelling overdrachtsbelasting: taxatiewaarde of koopsom bepalend?
Wanneer je een huis koopt, moet je in principe over de aankoopprijs overdrachtsbelasting betalen. Er is echter een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor mensen tussen 18 en 35 jaar oud, onder bepaalde voorwaarden, die deze vrijstelling nog niet eerder hebben gebruikt.
Lees verder
arrow right
Medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst
Wij als Omnyacc staan klaar om jou te verwelkomen in ons groeiende werkgeversloket. Hier draait het niet alleen om het aanbieden van diensten, maar ook om het leveren van kwaliteit aan onze klanten. Als medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst ben jij degene die je collega's en klanten ondersteunt en verbindt. Wij geven alle ruimte om te groeien. Ga jij graag deze uitdaging aan? Solliciteer en zet de eerste stap richting een carrière bij Omnyacc!
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right