22 december 2022

Arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen?

In sommige gevallen wil je bepaalde arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen. Bijvoorbeeld om de reiskostenvergoeding aan te passen, omdat jouw werknemers vaker thuiswerken. Dan kan een ‘eenzijdig wijzigingsbeding’ uit de arbeidsovereenkomst uitkomst bieden.

Wijzigingsbeding

In een arbeidsovereenkomst kan een zogeheten eenzijdig wijzigingsbeding worden opgenomen. Dit houdt in dat de werkgever expliciet schriftelijk bepaalt dat hij zich de bevoegdheid voorbehoudt de arbeidsovereenkomst eenzijdig aan te passen als hij daarvoor een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van de werknemer daarvoor moet wijken. Er dient dan dus een belangenafweging plaats te vinden.

Ontbreken eenzijdig wijzigingsbeding?

Heb je als werkgever geen eenzijdig wijzigingsbeding schriftelijk afgesproken met de werknemer? Dan moet je om een wijziging af te dwingen terugvallen op de algemene norm van het goed werkgever- en werknemerschap. De Hoge Raad heeft in het zogenaamde Stoof/Mammoet-arrest geoordeeld dat die norm de werknemer ertoe kan verplichten een wijziging te accepteren, als

  1. sprake is van gewijzigde omstandigheden,
  2. de werkgever een redelijk wijzigingsvoorstel doet én
  3. de werknemer dat voorstel redelijkerwijs niet kan weigeren.

Collectieve wijzigingen

Er werd in dit arrest wel vanuit gegaan dat het eenzijdig wijzigingsbeding specifiek bedoeld was voor collectieve wijzigingen en de norm van het goed werkgever- en werknemerschap meer voor individuele wijzigingen. Recentelijk heeft de Hoge Raad hierover uitsluitsel gegeven en bepaald dat de criteria uit het Stoof/Mammoet-arrest ook kunnen worden ingeroepen om collectieve wijzigingen af te dwingen. Ook als je verzuimd hebt een eenzijdig wijzigingsbeding overeen te komen, kun je hier dus een beroep op doen.

Mag een werknemer een wijziging weigeren?

Verder heeft de Hoge Raad bepaald dat niet geldt dat een werknemer een wijzigingsvoorstel van de werkgever alleen mag weigeren indien het voorstel naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, maar dat hiervoor ook de lichtere toetsnorm geldt. De norm van de onaanvaardbaarheid is te streng. Het gaat om de vraag of de werknemer het door de werkgever gedane voorstel redelijkerwijs mag weigeren.

Heb je vragen over het wijzigen van jouw arbeidsovereenkomst en/of -voorwaarden? Wij adviseren je graag. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Energiebesparende investeringen: profiteer van EIA
Ben je van plan om met je bedrijf te investeren in maatregelen die leiden tot energiebesparing, verminderde CO2-uitstoot, of wil je investeren in duurzame energie? Dan kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling. Door deze regeling kun je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst, wat resulteert in een verlaging van de fiscale winst.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Ben jij de belastingadviseur die barst van ambitie en klaar is om zijn fiscale kennis naar een hoger niveau te tillen? Streef je naar het bieden van hoogwaardig fiscaal advies en nauwe samenwerking met onze klanten? Bij ons krijg je niet alleen de vrijheid, maar ook de ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen. Kom ons team versterken bij ons kantoor in Zwaagdijk!
Lees verder
arrow right
Aanpassingen in de kavelruilvrijstelling
Het kabinet streeft ernaar het onbedoelde gebruik van de huidige kavelruilvrijstelling te beperken en plant dit te doen door middel van een wetsvoorstel. Dit voorstel zal binnenkort worden voorgelegd voor reacties via een internetconsultatie, waarbij belanghebbenden de kans krijgen om te reageren.
Lees verder
arrow right
Factoring
Beschik sneller over jouw geld. Onze financieringsspecialisten koppelen je aan de juiste factoringpartij. 
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right