15 maart 2020

Belang gecombineerde opgave groot

Het is weer tijd om de Gecombineerde opgave van 2020 in te vullen. Het is van belang om dit zorgvuldig en juist in te vullen. Wij informeren je graag over de belangrijkste onderdelen en wijzigingen ten opzichte van vorig jaar.

Aandachtspunten

Net als andere jaren is 15 mei de uiterste datum om, zonder korting, de Gecombineerde opgave (GO) in te dienen. Ook voor het doorgeven van de fosfaattoestand is 15 mei de uiterste datum.

Juiste registratie
Vraag je één of meer GLB-subsidies aan? Dan moet je voldoen aan de definitie van 'actief landbouwer'. Dit moet o.a. blijken uit jouw registratie bij de KvK, die uiterlijk 15 mei in orde moet zijn. Is 'landbouw' niet je hoofdactiviteit? Dan moet je met een accountantsverklaring aantonen dat jouw landbouwactiviteit een belangrijk onderdeel is van jouw bedrijf.

Jonge landbouwer
Wil je als Jonge landbouwer de 'Toeslag Jonge landbouwers' aanvragen en/of betalingsrechten uit de Nationale reserve aanvragen? Dan moet je uiterlijk 15 mei aan de voorwaarden voldoen en o.a. blokkerende zeggenschap hebben. Heb je een samenwerkingsverband? Dan moet dit blijken uit een overeenkomst of de akte en uit jouw KvK-inschrijving.

Perceelsregistratie
Voordat je jouw GO invult moet je perceelsregistratie in orde zijn. Wijzigingen moet je doorvoeren in 'mijn percelen'.

Wijzigingen subsidie en extra vragen

Vanaf 2020 gelden enkele wijzigingen ten aanzien van de GLB-subsidies. Daarnaast moet je in de GO 2020 veel extra vragen beantwoorden. Wij helpen je op weg met dit artikel.

Bedrijfsoverdracht

Heb je dit jaar te maken met een bedrijfsoverdracht? Zorg dat je de uitbetaling van jouw betalingsrechten veiligstelt. Je kunt hiervoor aandachtspunten vinden in dit artikel.

De Gecombineerde opgave juist invullen is geen dagelijkse bezigheid. Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. Wij adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op.

Frank Zwagerman

Frank Zwagerman

Belastingadviseur

Agro: Subsidieregeling jonge landbouwers vanaf dit jaar € 80.000? 
Het Nationaal Strategisch Plan (GLB-NSP) 2023-2027 biedt ondersteuning voor jonge landbouwers door middel van vestigingssteun. Dit initiatief is gericht op het helpen van jonge boeren bij het starten of overnemen van een landbouwbedrijf en omvat een eenmalige uitkering.
Lees verder
arrow right
Corona update | oktober 2020
Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Starten
Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Lees verder
arrow right
Annulering extra verhoging minimumloon van 1,2%
Ondanks de goedkeuring van de Tweede Kamer op 19 maart 2024 voor een extra 1,2% verhoging van het minimumloon vanaf 1 juli 2024, ontbrak het aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Hierdoor wordt de extra verhoging geannuleerd.
Lees verder
arrow right