13 augustus 2020

Wanneer is een beloning van meewerkende partner toegestaan?

Werkt jouw partner mee in het bedrijf? Dan is het mogelijk om de beloning hiervoor af te trekken van de winst, mits de beloning niet minder is dan € 5.000 per jaar. De Advocaat-Generaal (A-G) van de Hoge Raad acht deze beperking echter ontoelaatbaar.

Discriminatie door beloning meewerkende partner

De wet stelt nu dat een beloning die de partner ontvangt, onbelast blijft als deze lager is dan € 5.000. De ondernemer mag die beloning niet aftrekken. De A-G bij de Hoge Raad is echter van mening dat deze regeling discriminerend is. Wanneer anderen dan de partner van de ondernemer een beloning van minder dan € 5.000 ontvangen, is die beloning namelijk wel aftrekbaar van de ondernemingswinst.

Advies A-G

Hij adviseert de Hoge Raad dan ook om deze beperking in de wet te negeren. De Hoge Raad neemt dergelijke adviezen meestal over, maar dit hoeft niet. Het wachten is nu dus op het oordeel van de Hoge Raad.

Beloning meewerkende partner € 1.500

Het advies speelt in een zaak waarbij een ondernemer aan zijn meewerkende partner in een jaar een beloning van € 1.500 had toegekend. Overigens merkte de ondernemer de vergoeding aan als vrijwilligersvergoeding, maar daar ging de A-G niet in mee.

Heb je vragen over de beloning voor je meewerkende partner in het bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Huurtoeslag: Extra reparatie koopkracht
Dit jaar wordt de eigen bijdrage voor huurtoeslag opnieuw verlaagd, ditmaal met meer dan € 36 per jaar. Sinds 1 januari 2024 was de eigen bijdrage al met meer dan € 30 verlaagd.
Lees verder
arrow right
Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right
Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Salarisadviseur
Je bent onderdeel van een team dat een compleet en uniek werkgeverspakket biedt. Het team is een mix van young professionals en ervaren specialisten.
Lees verder
arrow right
Elektrische bedrijfsauto's: SEBA-aanvragen
Vanaf 23 april 2024 om 07.00 uur kunnen ondernemers die overwegen een volledig elektrische bedrijfsauto aan te schaffen, de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. Deze subsidie kan oplopen tot maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Let op: Dit is het laatste jaar dat SEBA beschikbaar is.
Lees verder
arrow right
Ineke Beelen

Ineke Beelen

Assistent-accountant