11 december 2023

Agro: Het belang van de teeltpachtovereenkomst en de btw

Omwille van vruchtwisseling is het gebruikelijk om percelen land van en aan andere agrariërs te huren/pachten. Deze kortstondige vorm van pacht wordt “teeltpacht” genoemd. Het belang van het opstellen van een teeltpachtovereenkomst was al aanwezig om zowel de rechten en plichten af te stemmen, maar ook om afspraken te maken over vergoedingen en overige (fytosanitaire) condities. Tezamen met registratie bij de grondkamer beschermt een schriftelijke teeltpachtovereenkomst ook tegen aanspraken op reguliere pacht (mits ook aan inhoudelijke eisen wordt voldaan).

Door een in de praktijk veranderde zienswijze van de belastingdienst, is het onderwerp omzetbelasting bij teeltpacht ook zeer actueel geworden. Standaard zijn pachtopbrengsten niet belast voor de BTW. Er bestaat echter de mogelijkheid om te ‘opteren’ voor belaste prestaties voor de BTW (21%). Door te opteren voor belaste teeltpacht, is het mogelijk om ook alle voorbelasting in aftrek te nemen die toeziet op gemaakte kosten ten behoeve van de pachtopbrengsten (denk aan drainage). Bij het niet opteren voor belaste pacht stelt de belastingdienst zich nu ook op het standpunt dat een deel van de voorbelasting op de algemene kosten niet kan worden teruggevraagd. Dit bedrag kan in sommige gevallen oplopen tot duizenden euro's per jaar.

Voornoemde situatie is eenvoudig te ondervangen door altijd te opteren voor belaste prestaties voor de BTW (21%). Eén van de voorwaarden is dat de teeltpachtovereenkomst schriftelijk overeengekomen dient te worden met de pachter en dat de overeenkomst wordt voorzien van een clausule waarin het opteren voor btw belaste verhuur / pacht wordt beschreven.

Hieronder vind je een alinea die je kunt opnemen in de teeltpachtovereenkomst.

Partijen verklaren onder verwijzing naar artikel 11 lid 1 aanhef onder b onderdeel 5 van de Wet op de omzetbelasting 1968 een met omzetbelasting belaste pacht te zijn overeengekomen.

Pachter verklaart door ondertekening van deze teeltpachtovereenkomst, mede ten behoeve van de rechtsopvolger(s) van verpachter, dat hij het gepachte blijvend gebruikt of blijvend laat gebruiken voor doeleinden waarvoor een volledig of nagenoeg volledig recht op aftrek van omzetbelasting op de voet van artikel 15 van de Wet op de omzetbelasting 1968 bestaat.

Tot slot

Mochten er nog vragen zijn over dit onderwerp, schroom dan niet jouw contactpersoon te benaderen binnen Omnyacc. Jouw contactpersoon kan je verder helpen met het juist vormgeven van de teeltpachtovereenkomst.


Speciaal voor jou

UITGELICHT

CSRD: Minder ondernemingen en uitstel tot 2027
De Europese Commissie heeft op 26 februari 2025 het Omnibus-pakket gepubliceerd, met belangrijke wijzigingen voor de invoering van de CSRD. Het aantal ondernemingen dat onder de rapportageplicht valt, wordt fors verminderd.
Lees verder
arrow right
Ontslagrecht 2025
In dit artikel geven we je de stand van zaken met betrekking tot het actuele ontslagrecht. Wanneer mag je iemand ontslaan, welke route moet je bewandelen en wat moet je vastleggen?
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
AO/IB
Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Lees verder
arrow right
Aandachtspunten verzuim 2025
Bij ziekteverzuim komt veel kijken. Als werkgever is het belangrijk om te weten welke wet- en regelgeving van toepassing is. Wat moet je zelf regelen, wanneer en door wie? Wat kun je uitbesteden? En hoe zit het met salaris, uitkeringen en andere financiële zaken? In dit artikel behandelen we deze belangrijke aspecten.
Lees verder
arrow right
Arbeidsvoorwaarden en cao
Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 
Lees verder
arrow right