11 december 2023

Agro: Het belang van de teeltpachtovereenkomst en de btw

Omwille van vruchtwisseling is het gebruikelijk om percelen land van en aan andere agrariërs te huren/pachten. Deze kortstondige vorm van pacht wordt “teeltpacht” genoemd. Het belang van het opstellen van een teeltpachtovereenkomst was al aanwezig om zowel de rechten en plichten af te stemmen, maar ook om afspraken te maken over vergoedingen en overige (fytosanitaire) condities. Tezamen met registratie bij de grondkamer beschermt een schriftelijke teeltpachtovereenkomst ook tegen aanspraken op reguliere pacht (mits ook aan inhoudelijke eisen wordt voldaan).

Door een in de praktijk veranderde zienswijze van de belastingdienst, is het onderwerp omzetbelasting bij teeltpacht ook zeer actueel geworden. Standaard zijn pachtopbrengsten niet belast voor de BTW. Er bestaat echter de mogelijkheid om te ‘opteren’ voor belaste prestaties voor de BTW (21%). Door te opteren voor belaste teeltpacht, is het mogelijk om ook alle voorbelasting in aftrek te nemen die toeziet op gemaakte kosten ten behoeve van de pachtopbrengsten (denk aan drainage). Bij het niet opteren voor belaste pacht stelt de belastingdienst zich nu ook op het standpunt dat een deel van de voorbelasting op de algemene kosten niet kan worden teruggevraagd. Dit bedrag kan in sommige gevallen oplopen tot duizenden euro's per jaar.

Voornoemde situatie is eenvoudig te ondervangen door altijd te opteren voor belaste prestaties voor de BTW (21%). Eén van de voorwaarden is dat de teeltpachtovereenkomst schriftelijk overeengekomen dient te worden met de pachter en dat de overeenkomst wordt voorzien van een clausule waarin het opteren voor btw belaste verhuur / pacht wordt beschreven.

Hieronder vind je een alinea die je kunt opnemen in de teeltpachtovereenkomst.

Partijen verklaren onder verwijzing naar artikel 11 lid 1 aanhef onder b onderdeel 5 van de Wet op de omzetbelasting 1968 een met omzetbelasting belaste pacht te zijn overeengekomen.

Pachter verklaart door ondertekening van deze teeltpachtovereenkomst, mede ten behoeve van de rechtsopvolger(s) van verpachter, dat hij het gepachte blijvend gebruikt of blijvend laat gebruiken voor doeleinden waarvoor een volledig of nagenoeg volledig recht op aftrek van omzetbelasting op de voet van artikel 15 van de Wet op de omzetbelasting 1968 bestaat.

Tot slot

Mochten er nog vragen zijn over dit onderwerp, schroom dan niet jouw contactpersoon te benaderen binnen Omnyacc. Jouw contactpersoon kan je verder helpen met het juist vormgeven van de teeltpachtovereenkomst.


Speciaal voor jou

UITGELICHT

Josien Barhorst-de Visser

Josien Barhorst-de Visser

Fiscaal medewerker / managementassistente

Bas van den Wijngaard

Bas van den Wijngaard

Controleleider

Amber Timmer

Amber Timmer

Administratief medewerker

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Financieren met de overheid
Met de helpende hand van de overheid heb je meer kans van slagen.
Lees verder
arrow right