Juni 2010

Kom je in aanmerking voor de artikel 23-vergunning?


Indien je goederen voor jouw onderneming inkoopt van leveranciers in het buitenland heeft dat gevolgen voor de btw. Welke gevolgen dat zijn, hangt af van het land waar de goederen worden ingekocht. Voer je goederen in van buiten de Europese Unie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de artikel-23 vergunning, waarmee je de afdracht van btw kunt verleggen!

In beginsel geldt dat als je goederen invoert uit landen buiten de Europese Unie, je btw moet afdragen bij de douane op de aangifte ten invoer. Echter, als je geregeld goederen invoert, kun je voor de btw gebruikmaken van de zogenoemde verleggingsregeling bij invoer. Hiermee betaal je de btw niet bij de douane op het moment van de invoer, maar verleg je de betaling naar de periodieke btw-aangifte. Als je daar recht op hebt, kun je de btw op diezelfde aangifte weer als voorbelasting aftrekken.

Voor sommige goederen is de verlegging verplicht, in andere gevallen moet je in het bezit zijn van een invoervergunning; de zogenaamde artikel 23-vergunning. Voor het verkrijgen van deze vergunning moet je voldoen aan drie voorwaarden:

  • Jouw onderneming is in Nederland gevestigd (of je maakt gebruik van een fiscaal vertegenwoordiger of vaste inrichting in Nederland).
  • Jij voert geregeld goederen in of laat de goederen invoeren.
  • De inrichting van jouw bedrijfsadministratie maakt het mogelijk om te zien hoeveel btw je verschuldigd bent bij invoer van goederen.

Als je een artikel 23-vergunning krijgt om de verleggingsregeling bij invoer toe te passen, dan ontvang je een codenummer (jouw btw-identificatienummer) van de Belastingdienst. Je dient dit nummer op alle invoerpapieren te vermelden. Wij adviseren je contact met ons op te nemen om een eventuele aanvraag van deze artikel 23-vergunning in gang te zetten.

Let op!
Ook als je in het bezit bent van een artikel 23-vergunning moet je nog wel aangifte ten invoer doen. Hierop vermeld je het bovengenoemde codenummer. Je moet ook kunnen aantonen voor wie de goederen zijn bestemd, bijvoorbeeld door middel van een kopiefactuur, of een kopie van de vracht- en ladingspapieren.

http://omnyacc.bitpu...

Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right
Subsidies
Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2022
In de update van de lonenspecial 2022 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. 
Lees verder
arrow right
Over ons
 Als full-service advieskantoor ondersteunen wij jou en jouw onderneming, geven wij je het benodigde inzicht om te sturen en zijn wij graag jouw coach en adviseur. 
Lees verder
arrow right
Frank Zwagerman

Frank Zwagerman

Belastingadviseur

Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right