Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

4 januari 2023

Landbouwnormen 2022 

Verpacht je landbouwgrond? De waarde van deze grond moet je aangeven in box 3.  Jaarlijks publiceert de Belastingdienst de cijfers inzake de waardering hiervan. Ook zijn de landbouwnormen 2022 voor de btw-aangifte bekend.

Landbouwnormen btw-aangifte

De Belastingdienst heeft de landbouwnormen voor onttrekkingen voor eigen gebruik en de richtlijnen voor het bepalen van het privégebruik voor het jaar 2022 bekendgemaakt. Het gaat om de normen voor het eigen verbruik van de meest gangbare agrarische producten en richtlijnen voor het privégedeelte van de kosten van energie en water. De cijfers zijn nodig zijn voor de laatste btw-aangifte over 2022.

Soms geen normbedragen

Bij sommige producten zijn geen normbedragen opgenomen, zoals bij vleeskalkoenen. Agrariërs moeten dan zelf hun verbruik berekenen met behulp van een dagprijs.

Verpachting

De cijfers inzake verpachting hebben betrekking op verpacht grasland en akkerland die ten behoeve van de landbouw worden gebruikt. De cijfers kunnen dus niet voor andere grondsoorten gebruikt worden, zoals voor tuinland of boomgaarden en voor grond bestemd voor recreatie.

Verpachte grond

De waarde van verpachte grond is een percentage van de waarde van onverpachte grond. De hoogte van het percentage is weer afhankelijk van de nog resterende looptijd van de pacht. Hoe korter de resterende looptijd, hoe hoger het percentage. Dit is minimaal 60% en maximaal 98% van de waarde in onverpachte staat.

Uiteenlopende waardes

De waarde van de grond verschilt per regio enorm. Zo bedraagt de normwaarde van een hectare grond op de Waddeneilanden € 37.300, terwijl deze in de zuidelijke IJsselmeerpolders € 147.900 is.

Tip!

Je vindt alle waarden hier.

Heffing box 3

Verpachte gronden moeten voor de belastingheffing in box 3 aangemerkt worden als beleggingen/andere bezittingen. Hiervoor wordt een rendement verondersteld dat voor 2023 waarschijnlijk 6,17% bedraagt. Dit percentage wordt nog definitief vastgesteld. Over dit veronderstelde rendement betaal je 32% belasting.

Lagere waarde?

Ben je van mening dat de waarde van jouw grond lager is, dan kun je hiervan afwijken. Je dient dan wel te onderbouwen waarom naar jouw mening de standaardwaardering op jouw grond niet van toepassing is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Roelof Schoonheim

Roelof Schoonheim

Relatiebeheerder

Fiscale eenheid 2023

Fiscale eenheid 2023

02-03-2023

Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn om bv's een fiscale eenheid te laten vormen als je onderneemt vanuit meerdere bv's. Zowel in de vennootschapsbelasting als in de omzetbelasting is een fiscale eenheid mogelijk.
Loket STAP-budget gaat 17 maart weer open

Loket STAP-budget gaat 17 maart weer open

13-03-2023

Vanaf vrijdag 17 maart, 10.00 uur, kan iedereen weer STAP-budget (STimulering ArbeidsmarktPositie) aanvragen. Het STAP-aanmeldingsbewijs met een startdatum vanaf 28 maart 2023 blijft daarbij geldig. Door een technische storing was het op 28 februari niet mogelijk subsidie aan te vragen.
Assistent-accountant

Assistent-accountant

  • Schagen
  • 32-40 uur
  • HBO Accountancy/Finance & Control
Jeroen Oostdam

Jeroen Oostdam

Salarisadviseur