2 november 2020

Matigingsprincipe op boete Arbowet

Heb jij een overtreding van de arbeidsomstandighedenwetgeving begaan? Dan wordt er door de Inspectie SWZ een bestuurlijke boete opgelegd. Onderneem je meteen actie door de juiste maatregelen te nemen? Dan kan de boete met terugwerkende kracht verlaagd worden met 12,5%. Zo staat dit in een aanvulling op de Arbowet ingaande 13 oktober 2020.

Voorwaarden voor korting

Wanneer de Inspectie SZW in jouw onderneming een verwijtbare overtreding constateert, dan kun je een bestuurlijke boete krijgen. Zo’n boete mag worden opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Als je daarna goede wil toont door direct de juiste maatregelen te treffen, is het mogelijk dat je een vermindering van 12,5% van de opgelegde boete krijgt.

De maatregelen die je als werkgever neemt, moeten wel aan twee voorwaarden voldoen. Ze moeten enerzijds dezelfde of een vergelijkbare overtreding in de toekomst voorkomen en anderzijds moeten de maatregelen zo snel mogelijk na het constateren van de overtreding worden genomen.

Matigingsprincipe

Er bestaat in de Arbowet al een zogenaamd matigingsprincipe bij het opleggen van een boete. Als er een overtreding geconstateerd wordt waar je wel gedeeltelijk, maar niet volledig, maatregelen hebt genomen, kun je een boete krijgen dat met een bepaald percentage is verlaagd. Nu is daaraan dus toegevoegd dat je ook nog een matiging kunt krijgen met terugwerkende kracht. Bovendien wordt de korting van 12,5% opgeteld bij het percentage van een eventuele eerdere matiging. Je kunt echter nooit op nul uitkomen.

Wil jij weten of je voldoet aan de arbeidsomstandighedenwetgeving? Of heb jij een boete ontvangen? En wil je hulp om in aanmerking te komen voor de vermindering. Onze HRM-adviseurs en arbeidsjuristen staan je graag bij. Neem gerust contact met ons op. 

Sarah Groen

Sarah Groen

Assistent-accountant

HRM-workshops GoesDeen/Heerhugowaard/Hoorn
Op dinsdag 9 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom fiscaal optimaal belonen en het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Thomas Raap

Thomas Raap

Assistent-accountant