Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

24 september 2021

Milieu-investeringsaftrek in 2022

In het Belastingplan 2022 is gepresenteerd dat je volgend jaar in aanmerking kunt komen voor een hogere milieu-investeringsaftrek (MIA) als je milieuvriendelijk investeert. 

Milieu-investeringsaftrek

De milieu investeringsaftrek is een extra bedrag aan aftrek op de winst als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. De aftrek is een percentage van de investering en dit mag je in aftrek brengen naast de gewone afschrijvingen op het bedrijfsmiddel.

Percentages verhoogd

De MIA kent drie percentages, die dit jaar 36%, 27% en 13,5% zijn. Volgend jaar worden deze percentages verhoogd naar 45%, 36% en 27%. Een verhoging van het percentage van 36% naar 45% komt in de meeste gevallen neer op een nettobelastingbesparing van zo’n 3%.

Eerder rendabel

Milieuvriendelijke investeringen zijn vaak duurder dan minder milieuvriendelijke alternatieven. Het kabinet wil met de verhoging van de percentages ondernemers stimuleren om toch te kiezen voor de milieuvriendelijke variant.

Wachten met investeren?

Het valt over het algemeen niet te zeggen of het slim is tot volgend jaar te wachten met milieuvriendelijke investeringen. Het is namelijk nog niet bekend of je ook volgend jaar MIA kunt krijgen voor een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel waarvoor je dit jaar MIA krijgt. Ook is niet duidelijk welk percentage aan MIA je dan krijgt. Dit wordt pas in de laatste week van december bekendgemaakt door publicatie van de nieuwe Milieulijst.

Let op!

Alle plannen moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.

Heb je vragen over de verhoging van de percentages van de MIA? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Miljoenennota

Miljoenennota

Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Prinsjesdag 2021: top 10

Prinsjesdag 2021: top 10

22-09-2021

Op de derde dinsdag van de maand, dinsdag 21 september, is de Miljoenennota gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste fiscale voorstellen? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Accountant RA

Accountant RA

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • RA opleiding
Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Metteke Kuiper

Metteke Kuiper

Consense Arbo Noord

Miljoenennota: woningmarkt

Miljoenennota: woningmarkt

22-09-2021

Het kabinet neemt geen ingrijpende maatregelen om de woningmarkt te hervormen. Wel wordt de hypotheekaftrek verlaagd en vindt een aantal technische aanpassingen plaats. In dit nieuwsartikel lees je de belangrijkste wijzigingen voor de woningmarkt in het Belastingplan 2022.