24 september 2021

Milieu-investeringsaftrek in 2022

In het Belastingplan 2022 is gepresenteerd dat je volgend jaar in aanmerking kunt komen voor een hogere milieu-investeringsaftrek (MIA) als je milieuvriendelijk investeert

Milieu-investeringsaftrek

De milieu investeringsaftrek is een extra bedrag aan aftrek op de winst als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. De aftrek is een percentage van de investering en dit mag je in aftrek brengen naast de gewone afschrijvingen op het bedrijfsmiddel.

Percentages verhoogd

De MIA kent drie percentages, die dit jaar 36%, 27% en 13,5% zijn. Volgend jaar worden deze percentages verhoogd naar 45%, 36% en 27%. Een verhoging van het percentage van 36% naar 45% komt in de meeste gevallen neer op een nettobelastingbesparing van zo’n 3%.

Eerder rendabel

Milieuvriendelijke investeringen zijn vaak duurder dan minder milieuvriendelijke alternatieven. Het kabinet wil met de verhoging van de percentages ondernemers stimuleren om toch te kiezen voor de milieuvriendelijke variant.

Wachten met investeren?

Het valt over het algemeen niet te zeggen of het slim is tot volgend jaar te wachten met milieuvriendelijke investeringen. Het is namelijk nog niet bekend of je ook volgend jaar MIA kunt krijgen voor een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel waarvoor je dit jaar MIA krijgt. Ook is niet duidelijk welk percentage aan MIA je dan krijgt. Dit wordt pas in de laatste week van december bekendgemaakt door publicatie van de nieuwe Milieulijst.

Let op!

Alle plannen moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.

Heb je vragen over de verhoging van de percentages van de MIA? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Miljoenennota
Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Lees verder
arrow right
Prinsjesdag 2021: top 10
Op de derde dinsdag van de maand, dinsdag 21 september, is de Miljoenennota gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste fiscale voorstellen? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Deliveroo-arrest: holistische beoordeling van arbeidsrelaties
In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad verklaard dat bij de beoordeling van de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst een holistische benadering wordt gehanteerd. Dit houdt in dat alle feiten en omstandigheden in beschouwing worden genomen. In een recente zaak viel deze beoordeling uit ten nadele van de persoon die beweerde dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst.
Lees verder
arrow right
Sander Kaandorp

Sander Kaandorp

Assistent-accountant