1 maart 2021

Sportcomplex? Controleer de WOZ-waarde 

Ben je de eigenaar of de huurder van een sportcomplex? Controleer dan goed de WOZ-beschikking die binnenkort op de mat valt. Gemeenten stellen de WOZ-waarde van deze zogenaamde ‘incourante niet-woningen’ niet altijd met toepassing van de juiste uitgangspunten vast.

Waarderingsmethode

Voor het waarderen van incourante niet-woningen gebruiken gemeenten de ‘gecorrigeerde vervangingswaarde’. Deze waarde staat gelijk aan de kosten van de eventuele vervanging van het object. Op die waarde wordt vervolgens, indien van toepassing, een correctie voor technische en functionele veroudering van het object in mindering gebracht.

Levensduur

De technische veroudering ziet op de (verstreken en resterende) gebruiksduur en de restwaarde van een object. Die worden bij ingebruikname van het object geschat. In de praktijk hanteren gemeenten vaak het uitgangspunt dat de restwaarde van een onroerende zaak niet kan worden bereikt, zolang dat object nog in gebruik is bij de eigenaar of huurder en dezelfde functie als daarvoor vervult. De correctie valt door dat uitgangspunt lager uit en de WOZ-waarde dus hoger.

Standpunt gemeente

Gemeentelijke taxateurs menen van wel: zij stellen dat de restwaarde van een onroerende zaak niet kan worden bereikt, zolang die zaak nog in gebruik is. Als argument wordt daarbij aangevoerd dat het gebruik van de onroerende zaak technisch mogelijk blijft als gevolg van goed onderhoud. Dit standpunt is echter niet juist.

In alle gevallen waarin een gemeente een verlenging van de levensduur toepast, zal dus goed bezien moeten worden of die verlenging, gelet op de feitelijke situatie, wel in overeenstemming is met de huidige opvattingen.

Arresten Hoge Raad

De Hoge Raad maakt duidelijk dat dit uitgangspunt van gemeenten niet juist is en niet voor de hand ligt. Het is geen harde regel, maar afhankelijk van de omstandigheden, zo legt de Hoge Raad uit. Dat de onroerende zaak langer in gebruik is dan vooraf ingeschat, is niet voldoende voor verlenging van de levensduur. Ook de enkele omstandigheid dat de onroerende zaak goed is onderhouden, is niet voldoende.

Ook verduidelijkt de Hoge Raad dat voor (een aanpassing in) de technische veroudering of afschrijving de normale regels van stelplicht en bewijslast gelden. Dat betekent dat de heffingsambtenaar een aanpassing moet stellen en indien nodig, aannemelijk maken. Een verlengde levensduur en het mogelijk bereiken van de restwaarde sluit niet uit dat van de eerder door partijen gehanteerde uitgangspunten voor technische afschrijving en restwaarde kan worden afgeweken.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook het artikel over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Ronald de Vries

Ronald de Vries

Relatiebeheerder

Verlenging tijdelijke vrijstelling voor Oekraïners
Als je vluchtelingen uit Oekraïne in dienst hebt, wijs ze er dan op dat de tijdelijke vrijstelling voor bpm en mrb voor hen met een jaar verlengd is tot en met 4 maart 2025. Deze verlenging is een gevolg van de ongewijzigde oorlogssituatie in Oekraïne.
Lees verder
arrow right
Receptie medewerker
Ben jij het vriendelijke gezicht dat onze bezoekers in Leeuwarden verwelkomt en ons team komt versterken? Bij Omnyacc streven wij ernaar om onze klanten elke dag de beste service te bieden. Als receptie medewerker ben jij het eerste aanspreekpunt, verzorg je de uitstraling van ons kantoor en ondersteun je je collega's met diverse taken. Beschik jij over uitstekende communicatieve vaardigheden en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Solliciteer nu en maak deel uit van ons team in Leeuwarden!
Lees verder
arrow right
Nog geen akkoord op regeling belastingheffing met Duitsland
Vanaf 1 juli 2023 zijn er al afspraken gemaakt met onder andere België en Duitsland met betrekking tot de sociale zekerheidspositie van grenswerkers die vanuit huis werken. Wat betreft belastingheffing zijn er sinds 8 december 2023 ook overeenkomsten met België van kracht. Echter, overeenkomsten met Duitsland op dit gebied lijken voorlopig nog niet te zijn bereikt.
Lees verder
arrow right