17 maart 2020

Vanaf 1 april aanvraag compensatie transitievergoeding

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers bij het UWV aankloppen om compensatie aan te vragen voor transitievergoedingen voor langdurig zieke werknemers. De voorwaarde is dat de transitievergoeding op of na 1 juli 2015 is betaald en als het einde van de periode van twee jaar ziekte op of na 1 juli 2015 lag.

Ontslag na twee jaar ziekte

Voor werknemers die meer dan twee jaar ziek zijn, kan een werkgever ontslag aanvragen. Bij ontslag is een werkgever verplicht een transitievergoeding te betalen.

Compensatie vanwege kosten

Om extra kosten vanwege het ontslag van de werknemer te voorkomen, kan de werkgever de transitievergoeding gecompenseerd krijgen. Deze moet de werkgever aanvragen bij het UWV.

Wanneer compensatie?

De compensatie is alleen mogelijk als de transitievergoeding op of na 1 juli 2015 door jou als werkgever is betaald. Ook moet het einde van de periode van twee jaar ziekte op of na 1 juli 2015 liggen. Verder is vereist dat er een wettelijk recht op de transitievergoeding bestond, dat deze vergoeding is betaald en dat de werknemer is ontslagen vanwege de langdurige ziekte.

Hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer in dienst is geweest. De vergoeding is vanaf 1 januari 2020 maximaal € 83.000 of een jaarsalaris, als deze meer dan € 83.000 bedraagt.

Niet bij 'slapend dienstverband'

Een werknemer die langer dan twee jaar ziek is, wordt niet altijd ontslagen. De werknemer blijft dan in dienst, maar ontvangt geen loon meer. In die gevallen is er sprake van een slapend dienstverband, bestaat er geen recht op een transitievergoeding en is compensatie hiervan dus ook niet aan de orde.

Wil je meer weten over ontslag, transitievergoeding of de compensatieregeling? Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

Fiscale bijeenkomst Hoorn
Op woensdagmiddag 6 december 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze middag passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
Doorlopende machtiging SBA en VIA
Jaarlijks verzorgen wij de aangiften voor jou. Dit proces kan steeds efficiënter met de Serviceberichten Aanslag (SBA) en de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Elk jaar vroegen wij deze gegevens opnieuw op. Nu kun je voor deze zaken werken met een doorlopende machtiging.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Fiscale eenheid 2024
Als je activiteiten onderneemt vanuit verschillende bv's, kan het fiscaal voordelig zijn om deze bv's te bundelen tot een fiscale eenheid. Zowel voor de vennootschapsbelasting als de omzetbelasting is het vormen van een fiscale eenheid een optie.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Johan Betsema

Johan Betsema

Belastingmedewerker