20 oktober 2023

Verhoogd Vermogen? Ontdek mogelijke uitzonderingen op toeslagen

Heb je een speciale uitkering ontvangen of ontvang je deze momenteel? En is je vermogen daardoor boven de grens voor het recht op zorgtoeslag, huurtoeslag en/of kindgebonden budget gekomen? Dan is het wellicht mogelijk om een verzoek in te dienen om dit vermogen niet mee te laten wegen.

Zorgtoeslag, kindgebonden budget en huurtoeslag

De hoogte van jouw inkomen en vermogen bepaalt of en hoeveel recht je hebt op zorgtoeslag, kindgebonden budget en huurtoeslag. Bedraagt jouw vermogen in 2023 meer dan € 33.748 (samen met jouw toeslagpartner € 67.496), dan heb je bijvoorbeeld geen recht meer op huurtoeslag. Voor zorgtoeslag en kindgebonden budget ligt deze grens in 2023 zonder toeslagpartner op € 127.582 en met toeslagpartner op € 161.329.

Let op!

Ook jouw inkomen is van belang. Lees hier meer over dit zogenaamde toetsingsinkomen.

Wat is vermogen?

Jouw vermogen bestaat uit jouw bezittingen verminderd met jouw schulden. Alleen de bezittingen en schulden die je in jouw belastingaangifte in box 3 moet aangeven, tellen mee. Daarom telt bijvoorbeeld jouw woning, een auto of een boot niet mee als vermogen in de toets voor de zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget.

Vermogensuitzonderingen

Sommige vermogensonderdelen die je misschien wel in box 3 moet aangeven, mogen voor de vermogenstoets voor de zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget buiten beschouwing blijven. Dit is bijvoorbeeld het geval voor vermogen dat je opbouwt door een smartengelduitkering. Maar er bestaat nog meer vermogen waarvoor je kunt verzoeken om dit buiten beschouwing te laten. Je leest hier om welke vermogensonderdelen het betreft.

Nieuwe vermogensuitzonderingen

Vanaf 1 januari 2024 gelden de volgende nieuwe vermogensuitzonderingen:

  • een tegemoetkoming uit de Regeling tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten (TSB);
  • aanvullende regelingen inzake de hersteloperatie kinderopvangtoeslag (voor de ex-partner van gedupeerde en de uitbreiding van de kindregeling naar (pleeg)kinderen van de ex-partner);
  • een schadevergoeding van Stichting Vergoeding schade slachtoffers schietincident Alphen aan den Rijn (Stichting VSSA) aan slachtoffers en nabestaanden;
  • een schadevergoeding via de voorschotregeling op grond van het Wetboek van Strafvordering aan de nabestaanden van MH17;
  • een eenmalige financiële ondersteuning aan zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten;
  • vergoedingen van de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffer (TAS) aan nabestaanden.

Op verzoek

Kreeg of krijg je zo’n uitkering en wordt jouw vermogen daardoor te hoog voor de zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget? Dan kun je een verzoek indienen om dit vermogen buiten beschouwing te laten.

Tip!

Bedragen die je ontvangt in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag, haalt de Dienst Toeslagen zelf al van jouw vermogen af. Deze zijn immers bij de Dienst Toeslagen bekend. Je hoeft hiervoor daarom niet zelf een verzoek te doen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Piet Nauta

Piet Nauta

Assistent-accountant

VOG aanvragen ook digitaal mogelijk
Binnenkort kunnen werkgevers voor hun personeel ook digitaal een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen. De implementatie van digitaal aanvragen zal geleidelijk plaatsvinden, en tegen uiterlijk 21 mei 2024 zal dit voor alle werkgevers mogelijk zijn.
Lees verder
arrow right
Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Teamleider Accountancy Agrarische Sector
Het aantal agrarische klanten groeit en daarom zijn we op zoek naar jou: Teamleider Accountancy Agrarische Sector (40 uur) in Leeuwarden. Heb je passie voor de agrarische sector? En krijg je er energie van om samen met een team stappen te zetten, te helpen bij hun ontwikkeling en hen te inspireren en motiveren in hun werk? Kijk je standaard verder dan de dagelijkse gang van zaken door je bezig te houden met het verbeteren van de interne en externe processen? Mooi, dan pas jij perfect in het plaatje. Laten we samen verder bouwen aan de dienstverlening met als doel heel tevreden klanten!
Lees verder
arrow right