28 oktober 2022

VOG gratis voor vrijwilligersorganisaties

Ben je een non-profitorganisatie? En heb je vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen? Dan kun je onder voorwaarden gratis een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen voor deze vrijwilligers. Voor de aanvraag heb je wel eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 2+ nodig.

eHerkenning 2+ en Digid

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat eerder gedrag van een persoon een aanstelling in een specifieke functie niet in de weg staat. Het screenen van de aanvragen is in handen van Justis, een onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Om een gratis VOG aan te vragen moet je  beschikken over eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 2+ (EH2+). De vrijwilliger moet beschikken over Digid.

Voorwaarden voor gratis VOG

Om gebruik te kunnen maken van de regeling voor het aanvragen van een gratis VOG moet jouw organisatie aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het is een non-profitorganisatie waar vrijwilligers werken met mensen in een afhankelijkheidspositie.
  • Jouw organisatie heeft een gedegen preventie- en integriteitsbeleid dat op een website te vinden is of kan worden geüpload. Daaruit moet blijken op welke manier jouw organisatie vrijwilligers informeert over het aanwezige beleid.
  • Vrijwilligers mogen niet op basis van andere wet- of regelgeving een VOG ontvangen.
  • Jouw organisatie staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft dus een KvK-nummer.

Hoe verloopt de aanvraag?

Om een gratis VOG te kunnen aanvragen, moet jouw organisatie eerst worden toegelaten tot de regeling. De uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CIBG) zal dit beoordelen. Het CIBG heeft hiervoor acht weken de tijd vanaf het moment dat je de aanvraag heeft gedaan.

Na toelating kun je starten met het aanvragen van een gratis VOG. Deze aanvraag zet je digitaal klaar. Daarbij vermeld je de functienaam en ook de werkzaamheden van de vrijwilliger. Je kiest een screeningsprofiel, waarbij je aangeeft waarop je wilt dat gescreend wordt. Vervolgens dient de vrijwilliger de aanvraag in. De vrijwilliger heeft hiervoor Digid nodig.

Na het indienen van de aanvraag neemt Justis binnen vier weken een beslissing. De VOG wordt opgestuurd naar de gescreende vrijwilliger, niet naar jou als werkgever.

Let op!

De VOG is een momentopname. Je kunt na een aantal jaar (dus periodiek) opnieuw om een verklaring vragen. Er kunnen inmiddels nieuwe feiten bekend zijn. Ook kunt u een nieuwe VOG aanvragen als een vrijwilliger intern andere werkzaamheden gaat verrichten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingdienst versoepelt houding bij saneringsakkoorden tot 1 april
Door de coronacrisis hebben veel ondernemers nog steeds financiële problemen. Een saneringsakkoord met schuldeisers kan helpen. De Belastingdienst zal tot 1 april van dit jaar meer flexibiliteit tonen als schuldeiser.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Stage in de controlepraktijk (vanaf september 2024)
Wij zijn opzoek naar een enthousiaste en leergierige student die met zijn of haar (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Het is namelijk de bedoeling dat jouw onderzoeksresultaten toegevoegde waarde leveren en (wellicht door jezelf) worden geïmplementeerd binnen onze organisatie. 
Lees verder
arrow right
Belastingdienst en verlof: impact op reiskostenvergoedingen
Onder bepaalde voorwaarden kan een onbelaste vergoeding worden verstrekt voor reiskosten naar het werk en kosten voor thuiswerken. Het is onder andere belangrijk of er 'in de regel' naar het werk gereisd wordt of thuis wordt gewerkt. Wanneer heeft ouderschapsverlof na geboorteverlof invloed op de mogelijkheid om deze vergoedingen door te blijven betalen?
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right