8 oktober 2020

Aof-premie extra verlaagd voor kleine werkgever

In 2022 en 2023 is een eenmalige extra verlaging van de Aof-premie (Arbeidsongeschiktheidsfonds) aangekondigd voor kleine werkgevers. De verlaging bedraagt in 2022 € 300 miljoen en in 2023 € 150 miljoen.

Gedifferentieerde Aof-premie

De verlaging komt bovenop de geplande verlaging als gevolg van de in 2018 aangekondigde invoering van de gedifferentieerde Aof-premie. Dat is een tegemoetkoming aan kleine werkgevers voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Het wetsvoorstel daarvoor is begin september ingediend. Met het wetsvoorstel wordt de Aof-premie gedifferentieerd naar een lagere premie voor kleine werkgevers en een hogere premie voor (middel)grote werkgevers. De wet moet op 1 januari 2022 ingaan.

Kleine werkgever?

Een kleine werkgever heeft een loonsom tot 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per jaar. Bij (middel)grote werkgevers ligt de totale loonsom hoger.

Budget oorspronkelijk voor 2021

In 2021 is er € 450 miljoen beschikbaar voor lastenverlichting voor kleine bedrijven. De invoering van de gedifferentieerde Aof-premie bleek per 1 januari 2021 echter niet te realiseren. In overleg met MKB-Nederland heeft minister Koolmees van SZW besloten om dit budget voor 2021 door te schuiven naar 2022 en 2023.

Heb jij vragen over de Aof-premie? Neem gerust contact met ons op. 

Elektrische auto's vrijstelling verlengd tot 2026
De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt pas van kracht in 2026, niet in 2025 zoals oorspronkelijk gepland. Echter, bestuurders van plug-in hybride auto's zullen vanaf volgend jaar wel een hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Dit is gemeld door RTL Nieuws.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Sanne Kossen

Sanne Kossen

Assistent-accountant

Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Jacqueline Brijker

Jacqueline Brijker

Salarisadviseur