21 maart 2023

Dwangsom geldt ook bij verzoek om ambtshalve vermindering

Als je te laat bent met bezwaar maken tegen jouw belastingaanslag, kun je een verzoek indienen om ambtshalve vermindering. De fiscus moet hier binnen acht weken op reageren. Blijft een reactie uit, dan kun je een dwangsom eisen. Dit geldt ook als je een verzoek hebt ingediend tot ambtshalve vermindering van jouw aanslag.

Ambtshalve vermindering

Je kunt een verzoek tot ambtshalve vermindering indienen tot vijf jaar na het jaar waarover de aanslag gaat. Je hebt bij zo’n verzoek wel minder rechten, want je kunt na afwijzing ervan bijvoorbeeld niet in bezwaar. In een zaak die voorlag bij de Hoge Raad ging het om een aanslag gemeentelijke heffingen.

Dwangsom

Reageert de fiscus niet tijdig op verzoeken waarvan is bepaald dat een beschikking moet worden afgegeven, dan kan verzocht worden om een dwangsom. Dit kan nadat de reactietermijn is verstreken. De fiscus heeft dan nog twee weken de tijd om te reageren. Gebeurt dat niet, dan heb je recht op een dwangsom. Die bedraagt de eerste veertien dagen € 23 per dag, de daaropvolgende veertien dagen € 35 per dag en de daarop volgende veertien dagen € 45 per dag.

Let op!

De dwangsom kan dus maximaal € 1.442 bedragen.

Ook bij verzoek om ambtshalve vermindering?

In genoemde zaak had een gemeente niet tijdig gereageerd op een verzoek om ambtshalve vermindering van de aanslag gemeentelijke heffingen. Het verzoek werd te laat alsnog toegekend, maar er werd geen dwangsom betaald. Als reden werd gegeven dat volgens een circulaire met nadere uitleg een dwangsom niet van toepassing is bij ambtshalve beschikkingen.

Hoge Raad acht burgerrechter bevoegd

De Hoge Raad is van mening dat ook bij ambtshalve genomen beschikkingen een dwangsom mogelijk is. Dan is echter niet de bestuursrechter bevoegd, maar de burgerrechter. Volgens de Hoge Raad geeft de genoemde circulaire niet weer wat de wetgever met de dwangsomregeling wilde bereiken.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Betty Passchier

Betty Passchier

Consense Arbo Noord

Tariefwijzigingen Box 2: Impact op dividenduitkeringen en aandelenverkoop in 2023 en 2024
Vorig jaar werd besloten dat vanaf 2024 twee verschillende tarieven in box 2 worden geïntroduceerd. Onlangs heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen met het voorstel om het hoogste van deze twee tarieven nog eens met 2%-punt extra te verhogen. Is het nu de moeite waard om in 2023 dividend uit te keren of wellicht jouw aandelen eerder te verkopen?
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2021
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2021 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2022
In de update van de lonenspecial 2022 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. 
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Managementassistent
Omnyacc Leeuwarden is sterk aan het groeien waardoor de uitdagingen blijven komen. Binnen ons team zoeken we een initiatief nemende collega die het leuk vindt om gezamenlijk het verschil binnen ons kantoor te maken.
Lees verder
arrow right