Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

20 januari 2023

Landelijke Landbouwnormen 2022 bekend

De Landelijke Landbouwnormen voor 2022 zijn bekendgemaakt door de Belastingdienst. De landbouwnormen zijn normbedragen die door agrarisch ondernemers of hun fiscale adviseurs bij de aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting moeten worden gebruikt. 

Uitzondering: Biologische land- en tuinbouw

Voor de biologische land- en tuinbouw zijn er geen aparte normen. De reden hiervoor is dat de bedrijven in deze sector te verschillend zijn om normen voor te ontwikkelen.

Onderverdeling

De landbouwnormen bevatten een onderverdeling in veehouderij, land- en tuinbouw en agrarische bedrijfsgebouwen, landbouwmachines en productierechten. Er is per sector een verdere onderverdeling te vinden, zoals voor de veehouderij in bijvoorbeeld varkens, schapen en konijnen. Ook is er een apart hoofdstuk met normbedragen voor privéonttrekkingen.

Voorbeeldberekeningen

Een belangrijk onderdeel van de landbouwnormen is de waardebepaling van agrarische goederen. Deze is vanwege de diverse situaties erg gedetailleerd. Om toepassing ervan te vereenvoudigen bevatten de landbouwnormen ook verschillende uitgewerkte voorbeeldberekeningen.

Afwijken mag, mits onderbouwd

De landbouwnormen zijn opgesteld in samenwerking met vertegenwoordigers van agrarische brancheorganisaties. Toch kun je van de normen afwijken als je van mening bent dat deze in jouw situatie geen goed beeld geven van de waarde van jouw bedrijfsmiddelen. Je dient dit dan wel aan te geven in jouw aangifte en te onderbouwen waarom je afwijkt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: stijgt of daalt jouw pachtprijs?

Agro: stijgt of daalt jouw pachtprijs?

29-08-2022

Onlangs zijn nieuwe pachtnormen vastgesteld. Deze pachtnormen gelden voor een pachtjaar dat begint vanaf 1 juli 2022. Deze keer zijn de wijzigingen beperkt. Er zijn wel enkele uitschieters.
Landbouwnormen 2022

Landbouwnormen 2022

04-01-2023

Verpacht je landbouwgrond? De waarde van deze grond moet je aangeven in box 3. Jaarlijks publiceert de Belastingdienst de cijfers inzake de waardering hiervan. Ook zijn de landbouwnormen 2022 voor de btw-aangifte bekend.
Wesley Buis

Wesley Buis

Administratief medewerker

Accountant Zwaagdijk

Accountant Zwaagdijk

Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Gosse Piet van der Veen

Gosse Piet van der Veen

Relatiebeheerder