07 april 2020

NOW-aanvraag: welk loon telt mee?

De aanvraag voor de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) is maandag 6 april geopend. De regeling kan t/m 31 mei 2020 worden aangevraagd. Je komt als werkgever in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten bij een omzetverlies van minimaal 20%. De regeling draait om omzet en loonsom. Wat wordt voor de NOW verstaan onder de loonsom?

De NOW-regeling in het kort

Op 31 maart 2020 werd er duidelijk over de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) voor werkgevers. Bedrijven die gedurende 3 maanden ten minste 20% omzetverlies hebben, kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 een tegemoetkoming van maximaal 90% van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. Bij een omzetverlies van 100% is dat 90%, bij bijvoorbeeld 50% omzetverlies wordt dat 45% van de totale loonsom.

Welk loon telt mee?

Een werkgever geeft bij de aanvraag de verwachte omzetdaling op. Als het UWV positief oordeelt, keert het een voorschot van 80% uit. In de NOW wordt voor wat betreft het voorschot van 80% uitgegaan van het sociale verzekeringsloon, het SV-loon, over de maand januari 2020 (referentiemaand). Dit met dien verstande dat het salaris per persoon is gemaximeerd op € 9.538 bruto per maand. Dit staat gelijk aan tweemaal het maximum SV-loon. Deze informatie is afkomstig uit de aangifte loonheffingen bij de Belastingdienst. Ontbreekt de informatie over de maand januari, dan moet worden uitgegaan van de gegevens over de maand november 2019. Bij de SV-loonsom gaat het om alle lonen per loonheffingennummer. Uitgezonderd hiervan zijn de van het UWV ontvangen ZW- en WAZO-betalingen (zwangerschap- en bevallingsverlof en adoptie- en pleegouderverlof).

Let op!
Onder loonkosten vallen ook de kosten van de loondoorbetaling van zieke werknemers. Het maakt daarbij niet uit of er al dan niet een verzuimverzekering is afgesloten.

Let op!
Het moet gaan om loon uit tegenwoordige dienstbetrekking van de eigen werknemers. Hieronder vallen ook de lonen van flexwerknemers en werknemers met nulurencontracten. Lonen betaald aan ingeleenden, zoals uitzendkrachten en payroll-werknemers, tellen niet mee.

Auto van de zaak

Ook de kosten van de auto van de zaak vallen onder het SV-loon. Deze tellen dus mee.

Welk loon telt niet mee?

De volgende loonbestanddelen maken geen onderdeel van het loon uit:

  • pensioenpremie (werkgevers- en werknemersdeel)
  • eindheffingsloon
  • gericht vrijgestelde vergoedingen (zakelijke reiskosten/studiekosten, etc.)
  • premie WW/WIA
  • premie aanvullingen WIA
  • vakantiegeld

De NOW bepaalt echter dat de loonsom mag worden vermeerderd met een vaste opslag van 30% als compensatie van dergelijke werkgeverslasten. De hoogte van de feitelijke werkgeverslasten is dus niet van belang.

Transitievergoeding en ontslagvergoeding

Ook loon uit vroegere dienstbetrekking zoals bijvoorbeeld een transitievergoeding dan wel een ontslagvergoeding is uitgezonderd van het loonbegrip. Dit is ook wel logisch omdat de gedachte achter de NOW is dat zoveel mogelijk werknemers aan het werk blijven.

Aandachtspunt bij referentiemaand

Stel dat u in januari en februari al mensen had aangenomen om in maart of april te beginnen, dan is het mogelijk dat je niet over de gehele loonsom van maart dan wel april compensatie krijgt. Dit omdat de betreffende werknemers in januari nog niet op de loonlijst stonden. Dit kan een bottleneck vormen voor bijvoorbeeld seizoenbedrijven, zoals de horeca of tuinbouw. Het is afwachten of de regeling op dit punt nog aangepast gaat worden.

Let op!
Een hogere loonsom in de gekozen meetperiode (bij april, mei, juni) leidt niet een hogere vaststelling van de subsidie. Als de loonsom daalt, dan wordt de subsidie ook lager. De loonsom wordt dus alleen negatief gecorrigeerd.

Belangrijk: De aanvraag kan eenmaal ingediend niet meer worden gewijzigd. Het is dus van belang om hier secuur mee om te gaan. Omnyacc adviseert daarom dringend om de aanvraag in overleg met jouw relatiebeheerder af te stemmen. Neem daarvoor contact met ons op.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Fiscale bijeenkomst Texel
Op woensdagavond 6 november 2024 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond worden diverse belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2025. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
Miriam Steenvoorden

Miriam Steenvoorden

Assistent-accountant

Onderbouwing lager gebruikelijk loon is verplicht voor dga
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je wettelijk verplicht jezelf jaarlijks een gebruikelijk loon uit te keren. Onttrek je een lager bedrag aan loon uit je bv dan het vastgestelde normbedrag, dan rust de bewijslast op jou om aan te tonen waarom dit lagere loon gerechtvaardigd is.
Lees verder
arrow right
Bijeenkomst kracht van samenwerken Omnyacc Assen
Op donderdagmiddag 10 april 2025 organiseert Omnyacc Assen een inspirerende bijeenkomst over de kracht van samenwerken. Per 1 januari 2025 bundelen Groots Betrokken Bedrijfspartners en Omnyacc Accountants & Adviseurs hun krachten. Tijdens deze bijeenkomst delen we graag, samen met voormalig hockeyinternational Kim Lammers, onze visies op samenwerken en hoe ondernemers kunnen inspelen op de voortdurende veranderingen in het ondernemerschap. Ben je er ook bij?
Lees verder
arrow right
Afkoop saldolijfrente: belasting slechts over ontvangen bedrag bij buitensporige last
Wat als je moet afrekenen over een lijfrente die je nooit volledig ontvangt? In een recente zaak oordeelde de rechtbank dat afrekening over de volledige waarde van een saldolijfrente onredelijk was. Door omstandigheden buiten de invloed van de belastingplichtige, werd slechts een klein deel van de waarde daadwerkelijk ontvangen. De rechter besloot daarom tot een gedeeltelijke belastingheffing.
Lees verder
arrow right