04 februari 2020

Regeling 'onwerkbaar weer'

Als er sprake is van een buitengewone natuurlijke omstandigheid (bijvoorbeeld sneeuw of vorst) hoeft een werkgever geen loon te betalen als er is voldaan aan de overige voorwaarden. Er wordt dan gesproken van 'onwerkbaar weer'. Per 1 januari 2020 zijn de WW-sectorfondsen komen te vervallen. Dit heeft gevolgen voor WW-uitkeringen wegens onwerkbaar weer.

Wachtdagen

De Regeling onwerkbaar weer kent twee wachtdagen per winterseizoen (van 01.11 t/m 31.03) bij vorst, ijzel en sneeuwval. Voor overvloedige regenval gelden er 19 wachtdagen per kalenderjaar. Tijdens deze wachtdagen betaalt je het loon door, maar daarna kun je voor jouw werknemers aanspraak maken op een WW-uitkering wegens onwerkbaar weer.

Melden per dag

Als er door onwerkbaar weer niet kan worden gewerkt, moet je dit dagelijks aan het UWV melden.

Tip!
Gebruik hiervoor het daartoe door het UWV beschikbaar gestelde formulier.

Let op!
Als je niet correct meldt, moet je het loon doorbetalen.

Cao aanpassen

Om gebruik te kunnen maken van deze regeling, moet dit in jouw cao staan en moet (vanaf 01.11.2020) in de cao gedefinieerd zijn welke weersomstandigheden van toepassing zijn op deze regeling.

Als jouw werknemers niet kunnen werken omdat er sprake is van onwerkbaar weer, kun je voor hen aanspraak maken op een WW-uitkering. Er gelden nu wel twee wachtdagen.

Heb je vragen over de Regeling 'onwerkbaar weer'? Neem je dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Huwelijkse voorwaarden of schenking?
Hoe zit het als echtgenoten een ongelijke verdeling van gemeenschappelijke goederen overeenkomen? Dan houden de huwelijkse voorwaarden geen schenking in. Bij uitzonderlijke gevallen, als de voorwaarden kunnen worden aangemerkt als wetsontduiking, kunnen huwelijkse voorwaarden als schenking wordt belast.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Jaarrekening & advies
Wij helpen je graag bij het opstellen, controleren en beoordelen van de jaarrekening. Maar wij gaan ook next level en kijken samen naar de toekomst!
Lees verder
arrow right