Wist je dat met een ANBI-status niet te veel reserves in kas mag houden? Onlangs is er een zaak voor het gerechtshof in Amsterdan gekomen waarin een inspecteur de ANBI-status van een stichting heeft ingetrokken om die reden. Voor het hof bleek dat de stichting inderdaad over de nodige reserves beschikte, meer dan nodig was in verband met de continuïteit van de stichting. Dit is niet toegestaan.
Instellingen en organisaties kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor de zogenaamde ANBI-status (algemeen nut beogende instelling). Hierdoor bestaat er recht op verschillende fiscale voordelen. De belangrijkste fiscale voordelen zijn de aftrekbaarheid van giften aan een ANBI en het feit dat ANBI's geen schenk- en erfbelasting verschuldigd zijn over hun ontvangsten. De aftrek van giften betekent voor 2020 dat particulieren tot 46% (2020) van hun gift in aftrek kunnen brengen op hun inkomen.
Vanwege genoemde faciliteiten moeten ANBI's aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een ANBI met minstens 90% van de activiteiten het algemene belang dienen, mag er geen winstoogmerk zijn en mogen reserves slechts in beperkte mate worden aangehouden. Concreet betekent dit niet meer dan nodig in verband met de continuïteit van de ANBI.
Let op!
Een ANBI moet ook vermelden waarvoor de aanwezige reserves bestemd zijn en tot welke omvang. Ook hierin schoot de stichting tekort.
De rechters stelden de fiscus dan ook in het gelijk en gingen akkoord met de intrekking van de ANBI-status.
Heb je vragen over de reserves in kas van jouw instelling met ANBI-status? Neem gerust contact met ons op.