16 maart 2023

Mededeling realisatie WBSO 2022 uiterlijk 31 maart indienen

Innovatieve ondernemers die de WBSO voor 2022 hebben aangevraagd en een S&O-verklaring hebben gekregen, moeten uiterlijk 31 maart 2023 de 'mededeling van de realisatie' indienen. Je dient deze in via het aanvraagportaal op de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (rvo.nl).

WBSO

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten voor ondernemers met personeel die speur- en ontwikkelingswerkzaamheden verrichten en in een tegemoetkoming voor de hiermee verband houdende overige kosten.

Zelfstandig ondernemers zonder personeel die zelf minstens 500 uren aan S&O-werkzaamheden besteden, krijgen via de WBSO een vaste aftrek op de winst voor de uren én overige kosten samen.

Let op!
Starters hebben recht op een verhoogde aftrek.

Melding ondernemer met personeel

Ondernemers met personeel moeten het totaal aantal uren melden dat aan speur- en ontwikkelingswerkzaamheden is besteed. Ook als er geen uren zijn gemaakt, moet je dit doorgeven. Voor de overige kosten die hiermee samenhangen, kon je als ondernemer met personeel bij jouw aanvraag kiezen voor een vast bedrag per uur (forfait). Heb je dit niet gedaan, dan moet je nu ook de werkelijke kosten doorgeven.

Tip!
Als dga ben je ook een personeelslid van jouw onderneming. Jouw uren tellen dus ook mee als je speur- en ontwikkelingswerkzaamheden verricht.

Melding zelfstandig ondernemer zonder personeel

Zelfstandig ondernemers zonder personeel die een vaste aftrek op de winst claimen, dus de WBSO hebben aangevraagd voor eigen gemaakte uren en kosten, hoeven alleen hun werkelijke uren te melden als ze in 2022 niet aan de minimale 500 uren aan speur- en ontwikkelingswerk zijn toegekomen.

Let op!
Als je gedurende jouw WBSO-traject genoodzaakt bent om jouw bedrijf te beëindigen, ben je verplicht om binnen één maand de gerealiseerde uren en eventuele kosten en uitgaven aan de RVO door te geven.

Boetes

Moet je een mededeling realisatie van jouw WBSO indienen en doe je dit niet voor 1 april 2023, dan ontvang je een boete. Via een herinnering krijg je dan tevens de gelegenheid alsnog een mededeling in te dienen. Doe je dit dan niet, dan gaat de RVO ervan uit dat er geen speur- en ontwikkelingswerkzaamheden zijn verricht en moet je de volledig toegekende tegemoetkoming terugbetalen. Bovendien ontvang je dan nogmaals een boete.

Meer subsidies

Kijk hier voor meer informatie over subsidies! Ons team van subsidie-specialisten helpt je graag verder. 

Marianne van der Leek-Pieters

Marianne van der Leek-Pieters

Pensioen- en Inkomensadviseur | Financieel Planner

HRM-workshops Den Helder
Op donderdag 6 maart organiseren wij de HRM-workshops. Tijdens deze sessies delen we de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht voor jouw bedrijf en bieden we een praktische training over verzuim. Je krijgt tools en kennis die je nodig hebt om verzuim tijdig te signaleren, te voorkomen en effectief te managen.
Lees verder
arrow right
Schoonmakers via Helpling aangemerkt als uitzendkrachten
De Hoge Raad heeft vastgesteld dat schoonmakers die hun diensten aanboden via het inmiddels failliete online platform Helpling, werden beschouwd als uitzendkrachten, zonder dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst.
Lees verder
arrow right
Werving en selectie
Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
Lees verder
arrow right
Mogelijk 52% extra belasting op zakelijke auto met CO2-uitstoot
Vanaf 2027 wil het kabinet een extra belasting heffen op auto’s van de zaak met CO2-uitstoot. Werkgevers zouden dan te maken krijgen met een pseudo-eindheffing van 52% in de loonbelasting. De maatregel is onderdeel van de plannen om het gebruik van volledig elektrische auto's te stimuleren en maakt deel uit van het Belastingplan 2026.
Lees verder
arrow right
€ 100 miljoen voor betaalbare koopwoningen
Het kabinet stelt € 100 miljoen beschikbaar voor het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen (NFBK). Via dit fonds worden woningen aan starters verkocht voor een prijs die onder de marktwaarde ligt. Ontwikkelaars en woningbouwcorporaties kunnen naar verwachting vanaf 1 juli 2025 een aanvraag voor een bijdrage uit het fonds indienen.
Lees verder
arrow right